16 iulie 2024, 23:22

Alimentația sănătoasă reduce riscurile de diabet zaharat de tip 2, indiferent de riscul genetic

Adoptarea unui stil de alimentație sănătoasă, conform recomandărilor nutriţioniştilor, este asociată cu îmbunătăţirea glicemiei şi cu riscul redus de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în European Journal of Nutrition. Diabetul zaharat de tip 2 are un fond genetic important, însă boala poate fi prevenită sau debutul său poate fi întârziat prin intervenţii asupra stilului de viaţă, precum dieta şi activitatea fizică.

Patternul dietetic care a inclus majoritar legume, fructe, uleiuri vegetale, peşte, carne de pasăre, cartofi, iaurt neîndulcit şi cu conţinut redus de grăsime, brânză cu nivel scăzut de grăsimi şi produse care au conţinut cereale integrale s-a asociat cu niveluri reduse ale glicemiei şi cu scăderea riscului de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, indiferent dacă riscul genetic de dezvoltarea a acestei afecţiuni a fost crescut sau redus.

Studiul a inclus datele a peste 1500 de persoane de vârstă mijlocie şi vârstnici care au participat în cadrul studiului METSIM (Metabolic Syndrome in Men Study). A fost evaluată dieta participanţilor, precum şi nivelurile glicemiei, prin testul de toleranţă la glucoză efectuat la 2 ore. Riscul genetic de diabet zaharat de tip 2 a fost calculat pe baza analizei a 76 de variante genetice asociate cu această afecţiune.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol