12 septembrie 2022, 21:17

Ambasadorii, față în față cu tinerii pasionați de drept internațional. Ce planuri au organizatorii Young Ambassadors Forum

Young Ambassadors Forum, proiectul care propune imersarea tinerilor pasionați de cadrul politic actual în problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului, se desfășoară în această săptămână.

Tema de anul acesta a evenimentului este  “Defending and being defended in the 21st century: Freedom as the supremacy of human rights” și a adunat participanți atât din România, cât și din SUA, Albania, Germania, Franța, Marea Britanie. Până acum, aceștia au avut șansa de a interacționa cu ambasadori și profesioniști din domeniul dreptului internațional, iar pe parcursul acestor zile au dezbătut problematici din sfera drepturilor omului.

Festivitatea de deschidere a avut loc luni la Ministerul Afacerilor Externe, în prezența a numeroși diplomați, printre care ambasadorul Spaniei, ambsadorul Israelului, și de asemenea, au participat delegații de tineret ai ONU și UE. Seara, a avut loc recepția diplomatică, unde s-au reunit paticipanții și ambasadorii la casa de avocatură Mușat & Asociații.

Ziua de marți a vizat crizele umanitare, iar în prima parte a zilei au fost prezenți din partea Organizației Mondiale pentru Migrație Mircea Mocanu și Jean-Philip Antolin, iar în a doua parte a zilei, tinerii au avut un workshop la Crucea Roșie și au simulat cazuri.

Miercuri, organizatorii au fost gazdele ambasadorilor și șefilor de misiuni diplomatice, care au discutat cu cei prezenți despre drepturile omnului și despre cum statele pot face un efort comun pentru a le proteja.

Editiadedimineata.ro a participat joi la acest eveniment. Organizatorii, foarte atenți cu participanții și speakeri, s-au străduit ca evenimentul să se ridice la cele mai înalte standarde. Le-au fost asigurate tinerilor un spațiu de lucru și diverse materiale. Evenimentul a început la ora 10 cu Gabriela Leu, din partea Comitetului pentru Refugiați al ONU, fiind o discuție interactivă, unde toți și-au spus părerile.

Am stat de vorbă cu Mădăline și Iulia, două membre ale echipei de organizare, care ne-au spus de pasiunea lor pentru implicare și munca ce a stat la baza acestui proiect:

„Așa cum îmi place mie să numesc, sufăr de un projects bug, YAF este al 9 lea proiect pe care îl organizez, alături de alte 15 la care am fost participant. Totuși, cred ca numerele nu sunt decât niște forme fără fond, atât timp cat nu au o misiune și o viziune în spate. Diversitatea problemelor care erodează structurile societale nu poate fi rezolvată prin letargie civică, ci prin încrederea că nu ar trebui să ne menținem neutralitatea în timpul crizelor morale, cum zicea Dante. Acest timp de obstinație pozitivă trebuie în același timp să fie transmisă mai multor oameni, iar primii cu care am reușit să fac asta au fost membri echipei din acest an, 7 oameni care nu s-au sfiit să se încumete la un demers ambițios și totodată dificil de parcurs, dar care s-au ridicat la nivelul așteptărilor mai mult decât mi-am putut închipui.”Madalina, project manager.

„Un proiect la care am lucrat jumătate de an alături de echipa mea și de Mădălina Boț, project manager al YAF, se ridică la cele mai inalte standarde din punct de vedere al partenerilor educaționali și speakerilor, printre care numărându-se ambasadori, profesori de drept internaționali, reprezentanți ai ONU, UNHCR, UNICEF, IOM. În decursul zilelor de proiect m-am bucurat să interacționez cu participantii YAF, având ocazia să lucrăm împreună în sfera de interes comună pentru toți : drepturile omului. Până acum, atmosfera din cadrul proiectului a fost una dinamică, interactivă și din care cu toții am avut multe lucruri de descoperit și învățat. Mă bucur că prin intermediul evenimentului reusim să imersăm tinerii în unele dintre cele mai importante problematici din spectrul libertăților omului și crizele umanitare globale.”Iulia, Public Relations and Business Development Officer.

Evenimentul continuă vineri și sâmbătă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol