19 martie 2024, 5:12

„Un parteneriat pentru viitor”. Bilanțul întâlnirilor la nivel înalt care au schimbat traseul diplomatic al României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează în decursul zilei de astăzi o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, unde va avea o întrevedere oficială, la Casa Albă, cu preşedintele Donald Trump.

Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis și omologul său, Donald Trump, vor discuta despre întărirea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic puternic şi dinamic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar şi economic, anunță Agerpres.

Înapoi în istorie…

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite, la nivel de agenţie diplomatică, la 14 iunie 1880. Au fost ridicate la nivel de legislație, două luni mai târziu, însă relaţiile diplomatice dintre cele două state au fost întrerupte timp de peste patru ani, între 12 decembrie 1941-7 februarie 1946 (în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial), şi au fost ridicate la nivel de ambasadă la 1 iunie 1964.

Prima vizită în SUA a unui șef de stat român

Prima vizită în SUA a unui șef de stat român a fost o premieră pentru jumătatea estică a Europei. Întrevederea dintre Nicolae Ceaușescu și omologul său Richard Nixon a avut loc în perioada 4-7 decembrie 1973. Atunci a fost semnată la Washington, Declaraţia comună cuprinzând principiile care stau la baza relaţiilor dintre cele două state şi s-au adoptat Declaraţia comună cu privire la cooperarea economică, industrială şi tehnică între cele două ţări şi Comunicatul comun, conform volumului „Politica externă a României: Dicţionar cronologic” (1986), citat de Agerpres.

Aceasta a fost urmată de vizita lui Richard Nixon, în 2-3 august 1969, urmată, în 2-3 august 1975, de vizita oficială a lui Gerald R. Ford.

Sursă Foto: Playtech.ro

După schimbările care au avut loc în anul 1989, dialogul politic bilateral la nivel înalt a fost deschis de vizitele în Statele Unite ale Americii ale preşedinţilor României.

Un nou început

În acest context a avut loc vizita de lucru în SUA a preşedintelui Ion Iliescu, în perioada 25 septembrie-3 octombrie 1995, la invitaţia preşedintelui SUA, Bill Clinton. Cu acest prilej, a fost marcată deschiderea unui nou capitol al colaborării transatlantice și a relațiilor româno-americane.

Sursă Foto: realitatea.net

De atunci, președintele României, Ion Iliescu, a mai efectuat în perioada 26-29 octombrie 2003, o vizită oficială în SUA, la invitaţia omologului său, George W. Bush. Mai mult decât atât, se pare că președintele a participat și la funeraliile naţionale ale fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, organizate la Washington.

Emil Constantinescu și „Parteneriatul pentru viitor”

Un alt președinte român care a avut onoarea de a vizita Casa Albă a fost Emil Constantinescu, care a ajuns la Casa Albă, în urma invitației omologului său american, Bill Clinton, în perioada 14-21 iulie 1998.

Despre vizita de lucru a acestuia în SUA, ambasadorul James Rosapepe afirma, în filmul documentar „The Turning Point: România-NATO 1996-2000“: „Îmi amintesc câteva momente din timpul întrevederii cu președintele Clinton din Biroul Oval. Evident, președintele Constantinescu se afla acolo pentru a susține cauza României și a discuta despre Parteneriatul Strategic și următorii pași ai colaborării dintre cele două țări. Ceea ce m-a frapat în timpul acelei întâlniri (…) era faptul că vorbeau despre Ucraina (…) Președintele Clinton ținea cont de toate aceste aspecte și aș putea spune că jumătate din întâlnire a profitat de cunoștințele foarte serioase ale președintelui Constantinescu despre Ucraina, de modul în care îl înțelegea pe președintele Kucima în acel moment, dar și de întreaga situație din regiune“, potrivit Cotidianul.ro.

Sursă Foto: caleaeuropeana.ro

Cu toate acestea, se pare că bazele unei noi colaborări româno-americane și ale unui parteneriat strategic pentru viitor au fost puse abia în anul 1997, cu prilejul scurtei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, la Bucureşti, când a avut o altă serie de convorbiri cu cu omologul său român, Emil Constantinescu, şi a ţinut un discurs în Piaţa Universităţii.

Vizita lui George Bush în România

Anul 2002 avea să aducă o altă vizită a unui șef de stat american în România. La 23 noiembrie 2002, a sosit, într-o vizită oficială în România, preşedintele american, George W. Bush, însoţit de soţia sa, Laura Bush.

Vizita a fost realizată imediat după încheierea sumitului NATO de la Praga, în care România a primit invitația de aderare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Momentul a fost consemnat și în cartea „Decision Points”, fiind descris de George W. Bushca ca fiind un „eveniment remarcabil” al deciziei de admitere a statului român la NATO, cât şi curiozitatea sa privind balconul de la Nicolae Ceauşescu a rostit ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de la putere, potrivit Adevărul.

Sursă Foto: georgewbush-whitehouse.archives.gov

Controversele din jurul „Curcubeului”

Episodul emoționant al curcubeului care a răsărit exact când celebrul președinte american și-a ținut discursul este bine cunoscut pentru toată lumea. Însă, se pare că de-a lungul timpului multe voci au pus la îndoială spontaneitatea momentului.

Președintele Ion Iliescu a ținut să confirme ceea ce multă lume spunea că a fost un simplu scenariu și că apariția curcubeului a fost „făcută la comandă”. Acesta a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate în cadrul postului TV, Antena 3, că acel celebru curcubeu care apare într-una dintre cele mai cunoscută fotografii de pe culoarele Casei Albe nu este de fapt decât o „făcătură”, realizată cu ajutorul SPP-ului.

Cu toate acestea, în amintirea președintelui american, momentul este redat astfel: „ Am avut parte de multe clipe frumoase ca presedinte. Unul din ele s-a petrecut intr-o piata publica din capitala Romaniei, Bucuresti. Eu venisem sa le urez bun venit in NATO, iar in momentul in care am inceput sa vorbesc, a aparut un curcubeu. A fost un moment extraordinar. Imi aduc aminte ca era o zi ploioasa si era putin innorat. Dumnezeu zambeste Bucurestiului” deoarece curcubeul se terminase exact in spatele balconului unde tiranul (Nicolae Ceaușescu) si-a rostit ultimul discurs” a declarat George W. Bush despre momentul trait la Bucuresti.

Traian Băsescu, pentru prima dată la Casa Albă

Prima vizită oficială la Washington a președintelui Traian Băsescu a avut loc în perioada 8-10 martie 2005, la invitaţia omologului său american, George W. Bush. Acesta a acordat adesea o atenție specială statului român, declarând totodată că România este „un aliat special al SUA” şi l-a numit „prieten” pe şeful statului român, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Traian Băsescu și Barack Obama

Primul președinte american de culoare din istoria Americii l-a întâmpinat pe Traian Băsescu la Casa Albă în perioada 19-22 mai 2012, cu prilejul participării acestuia la la lucrările Sumitului NATO de la Chicago (desfăşurat în zilele de 20 şi 21 mai).

Sursă Foto: Mediafax.ro

Întâlnirea dintre Kalus Iohannis și Barack Obama

Una dintre cele mai importante vizite ale mandatului său de președinte ales al României a fost efectuată în perioada 4-11 decembrie 2014 și nu a fost ultima. În decursul unui singur an de mandat, Klaus Iohannis a făcut încă o vizită în Statele Unite ale Americii, prilej cu care a participat la summitul ONU de la New York, în 2015 marcându-se 70 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi 60 de ani de la aderarea României la Organizaţie, potrivit Agerpres.

Sursă Foto: hotnews.ro

Prima întrevedere dintre Klaus Iohannis și Donald Trump

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a revenit în SUA, în perioada 4-9 iunie 2017, în cadrul primei întâlniri oficiale dintre acesta și noul președinte ales al Americii, Donald Trump. Aceasta a fost efectuată în perioada 4-9 iunie 2017, în cadrul căreia a avut întâlniri, la Washington, cu omologul american, Donald Trump, cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, cu senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA şi cu directorul CIA, Mike Pompeo.

Cu acest prilej, preşedintele Iohannis a primit distincţia ”Light Unto the Nations”, din partea Forumului Global American Jewish Committee (AJC) şi a participat, la Washington D.C., la dezbaterea „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral, mai menționează Agerpres.

Sursă Foto: TVR.ro

Sursă Cover Foto: Digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol