19 aprilie 2024, 18:30

Amenzi cumulate de peste 10 milioane de lei pentru Blue Air

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat compania aeriană Blue Air cu peste 10 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) pentru cursele anulate începând din 15 iunie 2022 până în prezent, informează instituția într-un comunicat.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. ANPC face ce trebuie să facă, însă parcă prea a prins gustul acestor sancțiuni. Acest lucru se vede și din declarația președintelui ANPC care, culmea, acum își pune cenușă în cap că nu a sancționat compania atunci când lucrurile începeau să o ia razna.

Dar de ce atâtea gloanțe trase în carcasa unui (prezumptiv) cadavru? Ne vom lămuri mai târziu, când avioanele Blue Air (probabil) vor reîncepe să zboare sub codul unei alte companii.

„Iată că Blue Air execută ultimul zbor şi pleacă de pe piaţă, aşa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancţiune şi până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut şi primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiţi şi cum vor putea fi recuperaţi vreodată rămâne o mare enigmă. Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condiţiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele şi de ce au fost promovate, în condiţia în care se ştia că nu pot fi duse la bun sfârşit. Nu mai vorbesc şi de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat şi mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanţii companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piaţă în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârşit cursele. La câţi bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuţi, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancţionate”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

„În urma acestor constatări, echipa de comisari ANPC a decis aplicarea a 2 amenzi contravenţionale, una în cuantum de 2.000.000 euro, echivalent în lei la cursul din 4.10.2022, pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene, şi o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate. Totalul amenzilor se situează la valoarea de 10.094.200 lei”, se precizează în comunicatul ANPC.

UPDATE. Plângere penală împotriva șefului ANPC

Blue Air a făcut plângere la Parchet împotriva șefului ANPC, Horia Constantinescu, pe care îl acuză de transmiterea de infirmații false. Compania aeriană mai susține că se urmărește ca cea mai mare societate de transport aerian cu capital integral românesc, privat, să fie nevoită să își înceteze activitățile, iar principalul său competitor să aibă „câmp liber” către un adevărat monopol pe piața de transport aerian de pasager.

„În vederea desăvârșirii acțiunii începute în data de 14 iulie 2022, acțiune prin care a urmărit producerea unor daune materiale extrem de mari Blue Air, astfel încât cea mai mare societate de transport aerian cu capital integral românesc, privat, să fie nevoită să își înceteze activitățile, iar principalul său competitor să aibă câmp liber către un adevărat monopol pe piața de transport aerian de pasageri din România, Horia Constatinescu continuă să săvârșească, în opinia noastră, infracțiunea de comunicare de informații false, infracțiune prevăzută de art. 404, Cod Penal, cunoscând caracterul fals al informațiilor comunicate”, transmite Blue Air.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol