În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele aşteptându-l pe Moş Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri.
Moș Nicolae sau Moș Niculai este unul dintre cele mai așteptate personaje ale lunii decembrie.
Ierarhul Nicolae este denumit ocrotitorul copiilor și este celebrat în zilele noastre pe data de 6 decembrie.
Un obicei cunoscut de Moș Nicolae este și că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii pot primi o nuielușă dacă nu au fost ascultători în timpul anului.
Însă, nuielușa trebuia să fie de măr și, imediat după sărbătoarea de Sfântul Nicolae, trebuia pusă în apă. Se spune că, dacă crenguța de măr înflorea până la Crăciun, atunci Sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a primit-o. Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit ușor în toată lumea și, în aproape fiecare țară din Europa, oamenii au adaptat tradițiile și obiceiurile zilei. Încă din secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.
În tradiția românească, Moș Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.
Recomandările ANPC pentru luna cadourilor
ANPC recomandă să respectăm unele reguli pentru a ne asigura că am ales un cadou sigur și de calitate.
„De la începutul anului 2024 și până în prezent au fost înregistrate un numar de 556 de Alerte Europene privind diverse tipuri de jucării cu riscuri precum: arsuri , mediu , sufocare , vătămarea auzului , strangulare , risc chimic , leziuni , risc microbiologic etc”, menționează într-un comunicat InfoCons (Protecția Consumatorilor), potrivit digi24.ro.
Jucăriile trebuie cumpărate doar din magazinele sau raioanele de specialitate. Indiferent de tipul produsului, în urma achiziționării, cumpărătorul trebuie să primească bon fiscal sau chitanță care să ateste tranzacția.
Eticheta jucăriilor trebuie să conțină instrucțiuni de utilizare, dar și avertismente specifice și, în mod obligatoriu, aceste date trebuie traduse în limba română.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol