5 mai 2024, 2:42

Ce urmărește Putin? Ce a reușit Putin? (ANALIZĂ)

Ce urmărește Putin? Este întrebarea la care toți am vrea răspuns. Analistul militar Hari Bucur Marcu încearcă să răspundă pe contul său de Facebook la o întrebare mai simplă, dar care are răspunsuri certe – “Ce a realizat Putin?”

 

Nimeni nu a aflat nici până astăzi „ce urmărește Putin?” Așa că lumea s-a împărțit în două: cei care își dau cu părerea (și-au dat ei seama) ce ar urmări Putin și cei care știu sigur că Putin urmărește ceva, dar nu se știe încă ce.

Eu mă număr printre cei cărora nu le pasă ce ar urmări ori ce urmărește Putin. La mine, faptele vorbesc în locul vorbelor. Așa că, în loc să încerc să aflu ce ar urmări Putin, mă uit și văd ce a realizat Putin, prin actele sale.

În ordine cronologică, de o duzină de zile încoace, Putin a realizat:

  • – Transformarea colectivității de state occidentale (în care includem nu numai Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Uniunea Europeană, ci și Australia și Japonia) în agresați vizați explicit ai Federației Ruse, deoarece acestea ar sprijini „naționaliștii de extremă dreaptă și neo-naziștii din Ucraina”. Astfel încât această colectivitate, la nivel de stat sau de firme internaționale, care au sediile lor în statele acestea, a impus sancțiuni nemaiauzite vreodată, care fac din Federația Rusă o economie subdezoltată și izolată.
  • – A reușit să demonstreze întregii lumi inadecvarea pentru misiune a trupelor rusești, pregătite îndelung, aduse cu mult timp înainte la granița cu Ucraina și înarmate până în dinți cu armamente foarte distrugătoare. Astfel încât a fost nevoit să reia amenințarea cu arma nucleară, în disperare ca nu cumva vreunul dintre noii inamici declarați de el să profite de această concluzie penibilă pentru „măreția” armatelor rusești.
  • – A reușit să facă din Federația Rusă o bază de materii prime pentru industria Chinei (cam cum erau statele africane față de fostele metropole, prin a doua jumătate a secolului trecut) și o anexă politică, complet dependentă de voința Beijingului.
  • – În context, a reușit să decupleze „drumul mătăsii” pe cale aeriană, între China și Occident, prin izolarea companiei Aeroflot de rețeaua de companii aeriene și prin rezervarea spațiului aerian al Federației Ruse doar pentru anumite companii de transport aerian.
  • – A reușit să treacă peste 300 de oligarhi și înalți demnitari ruși, cu sine în frunte, urmat de brațul său înarmat, generalul Shoigu, pe listele de sancționabili, cărora li se confiscă averile din Occident, la care nu mai au oricum acces, de pe urma interdicției de călătorie în această zonă.
  • – A reușit să decupleze industria de înaltă tehnologie a Federației Ruse (adică industria de armament, că altă înaltă tehnologie nu prea mai are Rusia) de la evoluția tehnico-științifică (unde o nouă generație de procesoare și alte elemente esențiale pentru funcționarea acestor tehnologii apare la fiecare 18 luni), astfel încât din vară Rusia va produce doar arme îmbătrânite moral, de veche generație. Și să vedem de la vară încolo cine va mai vrea să cumpere așa ceva? În niciun caz marii clienți de până acum, aflați în cursa înarmărilor între ei și dornici de modernizarea permanentă a propriilor arsenale de proveniență rusească.
  • – A reușit să piardă cei mai importanți clienți de materii prime și hidrocarburi pe care îi avea Federația Rusă până acum și care își reorientează ori își reconfigurează consumul, ca să nu mai depindă de gazul și petrolul rusesc. Adică nu vor mai reveni pe piața rusească, după aceste reorientări și reconfigurări.
  • – A reușit să decupleze finanțele rusești de la finanțele mondiale.
  • – A reușit să obțină votul în favoarea sa doar al Belarus, Coreea de Nord, Eriteea și Siria, la votul în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a condamnat agrsiunea Federației Ruse (spriinită de Belarus) asupra Ucrainei.
  • – A comis crime de război în Ucraina. Ceea ce îl descalifică și pe el și pe cei din guvernul său pentru a lua loc la masa dialogului, atunci când se vor discuta aranjamentele de pace și de securitate în Europa și în Lume, atât de necesare de a fi reconfigurate, după acest război absurd, iscat de Federația Rusă a lui Putin cu întreaga Lume, pe teritoriul Ucrainei.
  • – A scos sportivii ruși din competițiile internaționale, cu excepția unui gimnast care a luat locul 3 la bară, la un eveniment de gimnastică artistică din Golf și care s-a arătat susținător al lui Putin și al războiului iscat de el, ceea ce confirmă justețea deciziilor celorlalte foruri internaționale de a nu mai permite participarea rușilor din Federația cu același nume.
  • – A adus acasă artiștii interpreți ce aveau contracte în Lume, astfel încât ei vor mai concerta doar pentru publicul aborigen, până vor fi uitați ori ignorați de cultura interpretativă universală.

Majoritatea acestor realizări putiniste sunt durabile și unele dintre ele sunt ireversibile.

Ceea ce probabil că a și dorit să obțină Putin, care a acționat ca și când ar fi vrut să își transforme Federația Rusă într-o Coreea de Nord, mult mai întinsă teritorial și mult mai populată.

Dar nu suprafața și demografia contează, ci comportamentul tot mai similar al celor doi lideri, ai celor două state puteri nucleare, supărate pe, și înfricoșate de restul omenirii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol