27 aprilie 2024, 12:48

Joe Biden, în discursul despre Starea Națiunii: Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu se va opri

Războiul din Ucraina şi necesitatea de a susţine această ţară în faţa agresiunii ruseşti a fost una dintre temele abordate de preşedintele american Joe Biden în discursul său despre Starea Naţiunii.

Discursul a reprezentat şi un bilanţ al politicilor Administraţiei Biden, dar şi un prilej pentru a face promisiuni cu privire la viitor, inclusiv mărirea salariilor profesorilor, în condiţiile în care preşedintele american s-a înscris în cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

De altfel, Joe Biden l-a criticat pe contracandidatul său, Donald Trump, pentru deschiderea pe care o arată faţă de liderul rus, Vladimir Putin, dar şi pentru poziţia sa cu privire la reglementarea armelor de foc, în condiţiile în care Statele Unite se confruntă cu o adevărată epidemie de atacuri armate.

Donald Trump a urmărit discursul lui Biden de la distanţă şi l-a criticat, în timp real, pe o platformă de socializare.

Democrații au așteptat cu emoție, sperând într-o performanță perfectă a președintelui Biden, în vreme ce republicanii au așteptat gata să exploateze gafe sau momente de ezitare în discursul anual despre Starea Națiunii, care ar putea să-i ajute să demonstreze alegătorilor că Joe Biden este prea bătrân pentru a fi reales la 81 de ani ca președinte.

Joe Biden a răspuns așteptărilor democraților, însă și și-a început discursul acuzând viguros agresiunea președintelui rus Putin împotriva Ucrainei și în acțiunea Camerei Reprezentanților, care blochează asistența pentru Ucraina.

Joe Biden: Putin și Rusia avansează invadând Ucraina și răspândind haos în Europa şi dincolo de ea. Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu se va opri. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin dacă vom fi alături de ea și îi vom da armele de care are nevoie pentru a se apăra. Acum, predecesorul meu, fostul președinte republican, îi spune lui Putin: „Fă ce vrei”. Cred că este revoltător, periculos și inacceptabil.

Președintele Biden și-a încheiat însă discursul pe un ton optimist și proiectând încredere în viitorul Americii.

Performanțe economice

Liderul de la Casa Albă consideră că toate celelalte țări „invidiază”, la momentul actual, economia SUA.

„Am moştenit o economie care era în pragul colapsului. În prezent, economia noastră este literalmente invidiată de întreaga lume. Au fost create 15 milioane de locuri de muncă în trei ani, este un record. Iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani”, a mai spus democratul, candidat la realegere, în discursul său adresat naţiunii.

Preşedintele Joe Biden a apărat dreptul la avort și a afirmat că, în cazul realegerii sale, va depune eforturi pentru a-l restabili la nivel național.

Fără a-i rosti numele, Joe Biden l-a atacat în repetate rânduri pe republicanul Donald Trump, adversarul său în alegerile prezidențiale din noiembrie, despre care crede că îi este „supus” lui Vladimir Putin.

„Predecesorul meu, un fost preşedinte republican, îi spune lui Putin <<Faceţi ce vreţi>> Este un citat, un fost preşedinte chiar a zis asta, supunându-se unui lider rus. Cred că este scandalos! Este periculos şi este inacceptabil”, a afirmat liderul SUA, care a trasat „un viitor bazat pe valorile fundamentale care definesc America: onestitate, tărie morală, demnitate, egalitate”.

„Libertatea şi democraţia sunt atacate” în SUA, a avertizat preşedintele.

„De la preşedintele Lincoln şi Războiul Civil, niciodată libertatea noastră şi democraţia nu au fost atacate în ţara noastră aşa cum sunt în prezent”, a declarat democratul în timpul discursului său.

Donald Trump a promis să se „răzbune” pentru înfrângerea sa din 2020, pe care nu a recunoscut-o niciodată, şi pentru procesele care se acumulează împotriva sa.

Printre invitații notabili prezenți în sală, cu grijă aleși, s-au numără femei care au militat pentru dreptul la avort, părinții reporterului închis Evan Gershkovich și familii ale ostaticilor ținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas după atacul de la 7 octombrie 2023.

Războiul din Gaza, între preocupările majore ale preşedintelui SUA

Joe Biden a reiterat apelul la o „încetare imediată a focului „de şase săptămâni în Fâşia Gaza, îndemnând Israelul să facă mai mult pentru a lăsa să intre ajutorul umanitar.

„Lucrez din greu pentru a obţine o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni”, care ar permite eliberarea captivilor sraelieni închişi în Fâşia Gaza.

Președintele american a cerut guvernului israelian „să lase să intre mai mult ajutor umanitar în Gaza”, subliniind că ajutorul umanitar „nu poate fi o consideraţie secundară sau o monedă de schimb”.

Katie Britt, senator republican din Alabama și o figură conservatoare fermă, va susține răspunsul la discursul președintelui.

De asemenea, Joe Biden a răspuns criticilor legate de vârsta sa înaintată, care îi îngrijorează pe alegători, scrie AFP.

„La vârsta mea, unele lucruri devin mai clare ca oricând „, a afirmat democratul de 81 de ani în timpul discursului energic, care a durat peste o oră.

Potrivit CNN, Joe Biden a deviat frecvent de la prompter, intrând în polemică cu republicanii, rezultatul fiind mai zgomotos discurs de Stare a Uniunii din ultimii ani.

Cine este ”supraviețuitorul desemnat” de anul acesta

Ministrul american al Educaţiei, Miguel Cardona, a fost ales anul acesta pentru a fi „supravieţuitor desemnat” în timpul discursului de joi al preşedintelui Joe Biden privind Starea Uniunii, pentru a fi în măsură să preia puterea în cazul unui dezastru, notează AFP, citată de agerpres.ro.

Într-un moment în care toţi actorii politicii americane erau prezenţi în Congresul de la Washington pentru a-l asculta pe preşedintele american, Miguel Cardona a rămas într-un loc secret din motive de securitate.

El este „supravieţuitorul desemnat”, a făcut cunoscut joi seară un responsabil al Casei Albe.

Această tradiţie datează din timpul Războiului Rece. Ea impune ca un membru al guvernului să stea departe de Capitoliu în eventualitatea în care un eveniment catastrofal îi ucide pe conducătorii americani – preşedinte, vicepreşedinte, miniştri, lideri ai Congresului – adunaţi într-un singur loc.

Miguel Cardona, un fost profesor, a fost comisar pentru educaţie în Connecticutul său natal, înainte ca Joe Biden să-l coopteze în Cabinetul său.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol