3 mai 2024, 22:29

Primul responsabil – politic sau militar – israelian care demisionează după sângerosul atac al Hamas, la 7 octombrie 2023

Sângerosul atac terorist al mișcării Hamas a zguduit din temelii Israelul, trimițându-l la război. Totuși, până azi, niciun responsabil politic sau militar israelian nu a făcut pasul. Demisia de onoare. Asumarea.  Azi, șeful serviciului de informaţii militare israelian, generalul Aharon Haliva, şi-a prezentat demisia din cauza responsabilităţii pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent comis pe 7 octombrie 2023, a anunţat armata israeliană.

Este, așadar, primul. O mare parte a societății israeliene ar fi vrut ca primul să fie însuși premierul Benjamin Netanyahu, căruia au să îi reproșeze multe. Nu s-a întâmplat.

Dar nici demisia de luni nu este de neglijat. Este un semnal, căci este primul general al Forțelor de Apărare Israeliene care se oferă să părăsească postul din cauza eșecurilor care au permis atacul Hamas și au dus la declanșarea războiului din Gaza.

Este primul responsabil – politic sau militar – israelian care demisionează după incursiunea sângeroasă a combatanţilor Hamas, care a luat Israelul prin surprindere la 7 octombrie, ziua cea mai sângeroasă din istoria acestui stat de la crearea sa, în 1948.

Generalul Haliva „în coordonare cu şeful statului major a cerut să fie eliberat din funcţie”, a precizat armata într-un comunicat. „S-a decis ca generalul Haliva să fie eliberat din funcţie şi să se pensioneze din armată, odată ce succesorul său va fi numit”, a adăugat armata.

„Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (…) Serviciul de informaţii informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată”, a menţionat generalul Haliva, care a avut o carieră militară de 38 de ani, în scrisoarea sa de demisie publicată de armata israeliană.

„De atunci mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri”, a adăugat el.

Atacul Hamas de la 7 octombrie a dus la moartea a 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Israelul a declanşat drept represalii o operaţiune militară în Fâşia Gaza, condusă de Hamas, promiţând să distrugă mişcarea palestiniană, ale cărei comandouri au răpit şi transportat în Gaza 250 de ostatici pe 7 octombrie, dintre care circa o sută au fost eliberaţi în urma unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Operaţiunile israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu peste 34.000 de morţi, în majoritate femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol