25 aprilie 2024, 8:47

Analiză Reuters: Deocamdată, Putin e bine-mersi la putere, dar situația se poate schimba

Vladimir Putin rămâne la putere în Rusia și conduce cu fermitate, în ciuda eșecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări ratate și a luptelor politice interne, au declarat opt surse bine informate. Unele dintre ele au spus însă că acest lucru s-ar putea schimba rapid, dacă se anunță o înfrângere totală.

Cele mai multe surse au fost de acord că președintele rus se află într-una dintre cele mai strânse/la limită situații din cele peste două decenii de putere. În Ucraina forțele sale invadatoare au fost împinse înapoi, scrie Reuters.

Dar sursele, inclusiv actuali și foști diplomați și oficiali guvernamentali occidentali, au declarat că nu a fost evidentă până acum nicio amenințare iminentă din partea cercului său intim, a armatei sau a serviciilor de informații.

“Putin rezistă”

„Pentru moment, Putin rezistă”, a declarat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.

Opinia sa este că liderul rus speră să negocieze în privința Ucrainei, probabil cu americanii, și a sperat că norocul în declin al Moscovei pe câmpul de luptă se va redresa în ciuda a ceea ce Occidentul spune că este o lipsă de personal, de echipamente și chiar de rachete.

Aflat la putere din 1999, Putin a trecut prin numeroase crize interne și războaie și a înfruntat de mai multe ori ample proteste de stradă înainte de a scoate efectiv în afara legii orice opoziție reală.

„Operațiunea militară specială”

Cu toate acestea, „operațiunea militară specială” pe care Putin, în vârstă de 70 de ani, o desfășoară în Ucraina începând cu 24 februarie, a creat cea mai tensionată confruntare Est-Vest de la criza rachetelor cubaneze din 1962 și a declanșat cele mai dure sancțiuni occidentale împotriva Rusiei din toate timpurile.

Armata sa a suportat retrageri umilitoare, precum și pierderi uriașe, iar sute de mii de ruși au fugit în străinătate pentru a evita lupta. Putin s-a angajat, de asemenea, în conflicte declarative cu Vestul, în privința folosirii armelor nucleare, iar unii interpretează asta ca un semn de disperare.

Anturaj

Unii aliați – de la „soldatul de jos al lui Putin”, așa cum se autointitulează liderul din Cecenia, susținut de Kremlin, până la „bucătarul lui Putin”, porecla șefului unui grup de mercenari cândva obscur – i-au acuzat pe șefii militari că au gestionat greșit războiul.

Brenton, care a avut de-a face cu Putin în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia, a declarat că nu a existat nicio critică publică la adresa sa din partea elitei politice sau de afaceri sau vreun semn de mișcare împotriva sa, dar acest lucru ar putea să nu dureze.

„Dacă se constată că ei continuă să se retragă în primăvară, în martie/aprilie anul viitor, atunci instinctul meu este că în acel moment lucrurile devin cu adevărat problematice pentru Putin – nu la nivel popular, ci la nivelul elitei.”

„Aveți acolo o grămadă de oameni care nu vor să facă parte dintr-o retragere rușinoasă”.

Argumente de lucru

Protestele împotriva mobilizării din partea rudelor, jurământul Ucrainei de a nu duce tratative cu Putin și o afirmație aparent nescrisă și retrasă rapid a președintelui american Joe Biden, potrivit căreia lui Putin nu trebuie să i se permită să rămână la putere, au alimentat speculațiile cu privire la viitorul său.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că un raport al Washington Post din această lună, potrivit căruia un membru al cercului intim al lui Putin l-ar fi confruntat pe acesta în legătură cu războiul, este „absolut neadevărat”, dar a spus că există o dezbatere politică sinceră.

„Există argumente de lucru: despre economie, despre desfășurarea operațiunii militare”, a declarat Peskov reporterilor. „Nu este un semn al vreunei diviziuni”.

Kremlinul afirmă că Putin este susținut de o majoritate covârșitoare a rușilor și a obținut o victorie zdrobitoare la realegerea sa în 2018.

Sistemul politic al Rusiei este renumit pentru opacitatea sa, deși Washingtonul a arătat în perioada premergătoare invaziei că poate discerne planurile Moscovei.

Dezertări și loialiști

Un oficial occidental de rang înalt care urmărește îndeaproape situația și care a refuzat să fie numit din cauza sensibilității subiectului, a declarat că până în prezent nu au existat dezertări majore.

Au existat semne de lupte interne, plângeri și lentoarea procesului de luare a deciziilor, a spus oficialul: „Dar nu există semne că a pierdut controlul”.

Un oficial american care a refuzat să fie numit din același motiv a declarat că Washingtonul și aliații săi au presupus că poziția lui Putin este sigură. „Acestea fiind spuse, multe dintre acțiunile sale recente – inclusiv mobilizarea – arată în mod clar că Putin este pe picior greșit.”

Cu servicii de informații puternice care susțin un sistem politic încadrat de loialiști atent supravegheați, ar fi dificil și periculos pentru oricine să acționeze împotriva lui.

Andrew Weiss, specialist în Putin la Carnegie Endowment, a declarat că, deși „totul este posibil” în Rusia, opinia publică este mai puțin importantă acolo decât în Occident, oponenții reali au fugit sau au fost închiși, iar Putin a fost înconjurat de loialiști.

„Arătați-mi persoana care va vorbi în biroul lui Putin și va spune că totul s-a terminat. Cine ar avea îndrăzneala să facă asta?”, a declarat Weiss, care a avut diverse roluri politice în cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA și a scris o carte despre Putin.

Liderul rus ar putea fi răsturnat printr-o lovitură de palat, o rebeliune a elitelor sau o „furtună a Bastiliei”, a spus el, menționând totodată că liderul irakian Saddam Hussein a condus timp de mai bine de un deceniu după ce invazia sa din 1990 în Kuweit a fost zădărnicită.

Frica domnește

Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de analiză R.Politik, a declarat că Putin ar avea probleme dacă ar rămâne fără opțiuni de escaladare a conflictului.

În acest caz, elita ar încerca să îl convingă pe Putin să se retragă, a prezis ea, adăugând că nu există încă semne de lovituri de stat de genul celor care l-au destituit pe liderul sovietic Nikita Hrușciov în 1964 sau care l-au vizat pe Mihail Gorbaciov în august 1991.

„Dacă este capabil să … își îndeplinească obligațiile nespuse în fața elitei și a populației – stabilitate, pace, pensii și salarii – atunci nimic nu îl va amenința”, a spus Stanovaia.

„Dar dacă … armata rusă este împinsă înapoi la vechile granițe ale Rusiei de dinainte de anexare, dacă armata ucraineană trece mai departe la ofensivă … și dacă bugetul nu poate face față și există întârzieri la pensii … elita se va mobiliza treptat”.

Deși sondajele de opinie din Rusia arată o anxietate publică în creștere, o sursă diplomatică franceză a declarat că ei cred că Putin, care domină influenta mass-media de stat, ar putea să-și mențină controlul.

„Să nu uităm că frica domnește”, a spus sursa. „Cred în continuare că majoritatea rușilor îl vor susține pe Putin, indiferent ce va decide”.

Cine urmează?

Un oficial european de rang înalt a declarat că Putin ar trebui să piardă războiul în mod demonstrativ pentru a fi înlăturat.

Dacă și când va veni acel moment, a declarat fostul ambasador britanic Brenton, este puțin probabil ca succesorul său să fie un prieten al Occidentului.

„Oamenii care vor lua deciziile sunt foști KGB-iști duri. Nu vom avea un liberal drăgălaș în loc”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol