23 iunie 2024, 21:31

Andrei Zincă, regizor stabilit în America, revine cu un nou film realizat în România, despre deportările din Bărăgan din anii `50

Andrei Zincă, regizor stabilit în America, revine cu un nou film realizat în România, „Și atunci… ce e libertatea?” (2020), despre deportările din Bărăgan din anii `50.

Este un proiect realizat acum mai mulți ani și în care Andrei Zincă a intrat cu puțin timp înainte de filmări, după ce inițial regizor trebuia să fie Stere Gulea.

Scenariul, inspirat dintr-o nuvelă a Anei Blandiana

Scenariul, scris tot de Andrei Zincă, este vag inspirat din nuvela „Proiecte de trecut” a Anei Blandiana, inclusă într-un volum cu același titlu, apărut cu dificultate la Cartea Românească în anii `80,  notează Ziarul Metropolis.

Subiectul îl constituie deportările din Bărăgan – filmul urmăreşte un grup de oameni arestaţi în 1951 la o nuntă de „chiaburi” din Banat, din apropierea graniţei cu Iugoslavia, şi transportaţi şi aruncaţi în pustietatea Câmpiei Bărăgan, la sute de kilometri distanţă, având la ei doar câteva dintre lucrurile pe care au putut să le adune înainte de a fi urcaţi în trenuri.

O cronică de film puteți găsi în articolul citat din Ziarul Metropolis.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol