1 martie 2024, 15:21

Antarctica s-ar putea transforma din frigiderul Pământului într-un calorifer

Datele din acest an arată că Antarctica a doborât un nou record negativ pentru cantitatea anuală maximă de gheață situată de jur împrejurul continentului, depășind recordul minim anterior cu un milion de kilometri pătrați.

Pe 10 septembrie, banchiza din Antarctica a atins întinderea maximă anuală de 16,96 milioane de kilometri pătrați, acesta fiind cel mai scăzut maxim de gheață din 1979 până în 2023.

Oamenii de știință se tem că schimbările climatice ar putea schimba complet regiunea, prin dispariția gheții, cu un impact major asupra climei la nivel global. În plus, mii de pui de pinguini imperiali au murit anul trecut după topirea banchizei din preajma coloniilor lor.

Banchiza din Antarctica a fost relativ stabilă până în vara anului 2016. De atunci, au fost stabilite noi minime record.

Există îngrijorări că acesta ar putea fi începutul unei tendințe de declin pe termen lung pentru banchiza antarctică, deoarece oceanele se încălzesc la nivel global, iar pătrunderea apei calde în stratul polar din Oceanului Antarctic ar putea continua.

Pierderea banchizei antarctice ar putea avea consecințe majore asupra planetei. Banchiza împiedică pătrunderea în ocean a gheții de pe continent, situație care ar putea duce la creșterea alarmantă a nivelului oceanelor.

Banchiza reflectă și energia soarelui înapoi în spațiu, astfel încât, prin micșorare, o mai mare suprafață din ocean este expusă la energia soarelui, provocând încălzirea Oceanului Antarctic și topirea continuă a gheții.

Întinderea uriașă de gheață a Antarcticii reglează temperatura planetei, iar în lipsa gheții care să răcească planeta, Antarctica s-ar putea transforma din frigiderul Pământului, într-un calorifer.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol