20 aprilie 2025, 9:01

Antiinflamatoarele din farfurie. Uitați de pastile!

Durere. De oase, de articulații, generalizată. Uneori ne înconvoaie. Inflamația, considerată o modalitate a organismului de a răspunde la anumiți factori nocivi, este, de cele mai multe ori, bine controlată de organism și tinde să se diminueze pe măsură ce procesul de vindecare este încheiat. În unele cazuri, însă, în afecțiuni precum artrita reumatoidă, inflamația poate persista și poate deveni cronică, influențând în mod negativ viața persoanei afectate.

Care e primul gest pe care îl facem, confruntați cu durerea? Evident, acela de a deschide dulăpiorul cu buline și de a înghiți primul antiinflamator care ne iese în cale. Și cui nu îi iese, mai ales în România, unde tot omul este măcar farmacist, dacă nu medic specialist în toate?

Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene este cea mai la-ndemână pentru durerile articulare și osoase, în ciuda faptului că efectele secundare ale acestor medicamente sunt cunoscute. În timp, unele dintre ele s-au dovedit o amenințare pentru viață, așa că au fost retrase de pe piață. Celebrul Vioxx, de exemplu, pe care sute de milioane de oameni l-au folosit ani la rând ca antiinflamator cu rezultate grozave pe termen scurt, a dispărut de pe piață, tocmai pentru că s-a constatat un dublu risc de evenimente tromboembolitice, inclusiv infarct miocardic în unele cazuri, scrie ncbi.nlm.nih.gov.

Un răspuns inflamator exagerat poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, dar și cu ajutorul antiinflamatoarelor naturale, categorie din care fac parte anumite alimente și ierburi aromatice.

Din cauza efectelor secundare ale medicamentelor steroidiene și ale antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), există un interes mai mare pentru compușii naturali, cum ar fi suplimentele alimentare și remediile pe bază de plante, care au fost folosite de secole pentru a reduce durerea și inflamația.

Mulți dintre acești compuși naturali funcționează, de asemenea, prin inhibarea căilor inflamatorii într-un mod similar cu AINS, scrie sursa citată.

Preparatele nutraceutice derivate din plante și animale au fost folosite de sute și chiar mii de ani pentru a obține o ameliorare eficientă a durerii. Medicamentele pe bază de plante devin din ce în ce mai populare date fiind efectele lor secundare relativ puține. Cu toate acestea, există probleme asociate cu aceste suplimente alimentare, iar utilizarea lor necesită cunoașterea acțiunii lor biologice, studii clinice (atât afirmative, cât și negative) și potențiale interacțiuni cu alte produse nutraceutice și medicamente pe bază de rețetă.

Topul celor mai puternice antiinflamatoare naturale 

GhimbirCondiment folosit în medicina tradițională pentru a trata răcelile comune și simptomele asociate afecțiunilor infecțioase, ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși activi care pot avea efecte asupra inflamației din organism. Un studiu retrospectiv la care au participat peste o mie de persoane a constatat că administrarea a 1.000-3.000 mg de ghimbir zilnic timp de minimum patru săptămâni și maximum douăsprezece săptămâni a redus semnificativ markerii inflamației, în comparație cu un placebo.

TurmericCondiment popular în bucătăria indiană, disponibil sub formă de pulbere și inclus în capsule, tablete, ceaiuri, paste și extracte, turmericul conține peste 300 de compuși activi. Un compus din turmeric, numit curcumină, este renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice. Curcumina poate bloca activarea unei molecule responsabile pentru activarea genelor care promovează inflamația. Diverse studii au concluzionat că turmericul poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului cauzat de artrită. De asemenea, unele studii efectuate la persoanele cu osteoartrită au descoperit că administrarea suplimentelor cu curcumină oferă o ameliorare a simptomelor, în mod similar cu medicamentele antiinflamatoare obișnuite.

Ceai verdeConsumat la scară largă, ceaiul verde provine din frunzele de camellia sinensis, o plantă cu numeroase proprietăți terapeutice. Cercetările au asociat ceaiul verde cu o mai bună sănătate cardiovasculară și o digestie îmbunătățită. De asemenea, cercetările sugerează că ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii, datorită cantității crescute de antioxidanți și polifenoli pe care îi conține. Ceaiul verde, obținut din frunze neoxidate, este unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai.

UsturoiUtilizat în medicina tradițională împotriva tusei, artritei, a durerilor dentare sau chiar a infecțiilor, usturoiul conține compuși de sulf, cum ar fi alicina, S-alilcisteina și disulfura de dialil, care par a avea proprietăți antiinflamatorii. O analiză a mai multor studii internaționale, la care au participat cumulat peste 800 de participanți, a constatat că persoanele care au luat suplimente de usturoi au avut niveluri semnificativ reduse ale proteinei C-reactive (un marker inflamator trimis în sânge ca răspuns la inflamație), comparativ cu persoanele din grupul de control.

Piper negruConsiderat regele condimentelor, folosit în aproape orice rețetă culinară, piperul negru a fost inițial folosit în medicina tradițională pentru potențialele sale beneficii. Cercetările sugerează că piperina, principalul compus activ din piper, poate juca un rol în reducerea inflamației în organism. Studii de laborator efectuate pe modele de șobolani cu artrită au arătat că piperina poate reduce markerii inflamatorii din sânge și poate ameliora simptomele afecțiunii.

ScorțișoarăConsumată în cantități moderate, scorțișoara poate avea efecte antiinflamatorii, în special datorită acidului cinnamic și al cinnamaldehidei, doi compuși regăsiți în scorțișoară, care pot ajuta la inhibarea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. Deși oferă beneficii remarcabile pentru sănătate, scorțișoara poate deveni periculoasă, atunci când cantitatea consumată de un adult depășește 2. 5 grame pe zi (echivalentul a două lingurițe).

MereMajoritatea fructelor și legumelor sunt surse importante de antioxidanți, vitamine și minerale, având totodată proprietăți antiinflamatoare. Merele, cu precădere, datorită conținutului ridicat de polinefoli, pot juca un rol în reducerea leziunilor musculare induse de efort și pot reduce inflamațiile cauzate de artrită.

MigdaleO excelentă sursă de acizi grași omega-3 și vitamina E, migdalele reduc inflamația vaselor sanguine și ajută la menținerea articulațiilor lubrifiate. De asemenea, migdalele pot fi consumate cu regularitate pentru reducerea colesterolului și pentru reducerea concentrației plasmatice a proteinei C-reactivă, interleukina-6 și a altor markeri inflamatorii. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Taipei a constatat că încorporarea migdalelor într-o dietă sănătoasă ar putea ameliora inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, scrie medlineplus.gov.

Omega-3Anumiti pești grasi, cum ar fi tonul, codul și somonul, sunt surse bune de acizi grași omega-3, printre cele mai puternice antiinflamatoare naturale cunoscute. Suplimentele de omega-3 pot reprezenta, de asemenea, o alegere excelentă pentru persoanele care nu sunt consumatori de pește. Într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, la care au participat 250 de persoane cu dureri cauzate de boala degenerativă discală, 59% dintre participanți au reușit să înlocuiască medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene cu uleiul de pește.

Cu mici excepții, la momentul actual dovezile care să susțină eficacitatea antiinflamatoarelor naturale sunt insuficiente, studiile desfășurate fiind unele de dimensiuni mici și cu eșantioane fără reprezentativitate. Cu toate acestea, majoritatea studiilor confirmă faptul că dieta poate influența severitatea simptomelor inflamatorii și că anumite alimente, precum cele menționate, pot reduce riscul unor complicații și pot aduce îmbunătățiri ale stării generale de sănătate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol