5 martie 2024, 0:05

Anul 2021. Muzeele lumii au avut cu 77% mai puține intrări

O anchetă realizată de publicaţia The Art Newspaper a evidenţiat impactul devastator al pandemiei de COVID-19 asupra celor mai vizitate muzee ale lumii şi a dezvăluit că aceste instituţii culturale au rămas închise, în medie, timp de 145 de zile pe durata anului 2020, informează site-ul cotidianului francez Le Figaro.

Conform cifrelor, anul trecut, muzeele din lumea întreagă au avut doar 54 de milioane de vizitatori, față de 230 de milioane de vizitatori în 2019.  Așadar,  o scădere cu 77%, potrivit anchetei anuale realizate de The Art Newspaper.

Câteva exemple

Numărul mic de vizitatori se datorează nu doar perioadei de lockdown, dar și scăderii dramatice a turismului și mobilității.

Anul trecut, Parisul a primit doar 5% din numărul său obişnuit de vizitatori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului din cadrul ONU.

Principalele trei muzee din capitala Franţei – Luvru, Centrul Pompidou şi Muzeul Orsay – au înregistrat o scădere cu 73% a numărului lor global de vizitatori, trecând de la 16,5 milioane de persoane în 2019 la 4,5 milioane în 2020.

Muzeul Luvru a înregistrat pierderi financiare de 90 de milioane de euro anul trecut.

Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, care ocupă locul al doilea în topul celor mai vizitate muzee din lume după Luvru, şi-a închis porţile timp de trei luni începând din ianuarie 2020. După redeschidere, capacitatea lui de primire, redusă cu 90%, a scăzut de la 30.000 de vizitatori pe zi la doar 3.000 pe zi.

UK

Fenomenul s-a manifestat şi în Marea Britanie, unde muzeele depind foarte mult de turism. Instituţiile britanice au suferit o scădere de 77% a numărului de vizitatori şi au rămas închise, în medie, mai mult de jumătate din anul 2020.

National Gallery se poate mândri cu faptul că a ieşit relativ cu bine din această criză, anunţând pierderi de doar 14 milioane de lire sterline (16 milioane de euro) în 2020.

Impactul noului coronavirus s-a făcut simţit şi în Spania, mai ales la Muzeul Prado din Madrid, care a rămas închis timp de 80 de zile şi a înregistrat o scădere cu 76% a numărului anual de vizitatori.

New York. Guggenheim – 89%

Dincolo de Atlantic, Statele Unite deţin tragicul record în ceea ce priveşte numărul de decese asociate maladiei COVID-19 (aproximativ 552.000 de victime). Întrucât fiecare stat federal îşi fixează propriile reguli şi protocoale de securitate, situaţia muzeelor americane variază în funcţie de teritoriu. Numeroase instituţii muzeale din California sunt în continuare închise, în timp ce Crystal Bridges din Arkansas, de exemplu, şi-a redeschis porţile în iunie 2020.

Muzeul Solomon Guggenheim din New York a înregistrat cea mai severă scădere a numărului de vizitatori, aceasta fiind de 88%, informează Agerpres.

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol