2 mai 2024, 7:47

Ce mai lipsea: Anxietatea cauzată de Inteligența Artificială

Anxietatea AI (intelgență artificială) este un nou termen, inventat de o agenție de marketing și deja răspândit pe rețelele sociale, care definește stresul, îngrijorarea cauzate de evoluția fulminantă a tehnologiei inteligenței artificiale.

Chiar și experții în tehnologie au fost uimiți de creșterea recentă și rapidă a noii tehnologii, capabile să înlocuiească discuțiile umane în mai multe limbi, să creeze muzică și să promoveze examene medicale.

Deși beneficiile potențiale ale AI în domenii precum asistența medicală sunt într-adevăr inspiratoare, ritmul schimbării este rapid și există încă multă incertitudine cu privire la viitor.

Iar asta ar putea să declanșeze la unii oameni îngrijorări cu privire la modul în care cariera le va fi afectată, la condifențialitatea datelor, la siguranță, la efectele roboților inteligenți asupra creativității și inventivității umane.

Tulburările de anxietate sunt adesea legate de dificultatea de a face față incertitudinii și ambiguității. Oamenii se simt îngrijorați nu doar de ceea ce există, ci de ceea ce este necunoscut.

Sursa anxietății

Anxietatea AI provine din sentimentele de incertitudine cu privire la potențialul AI, de exemplu, de a crea videoclipuri false și de a răspândi dezinformarea care polarizează populațiile.

Unele conținuturi produse de AI pot provoca, de asemenea, o reacție emoțională negativă în rândul spectatorilor. Acest sentiment neliniștitor atunci când un personaj sau o voce AI este ciudat de uman este cunoscut sub numele de „valea stranie”.

Aceste sentimente nu sunt neapărat noi. Îngrijorări similare cu privire la progresele tehnologice, cum ar fi „fobia computerului”, „anxietatea legată de computer” și „stresul tehnologic” au apărut încă din anii 1980.

În multe privințe, anxietatea AI este similară cu anxietatea ecologică pe care o simt mulți tineri în legătură cu schimbările climatice. La fel ca degradarea mediului, digitalizarea rapidă este un rezultat al activității umane. Mulți oameni simt acum că ambele scapă de sub control.

Îngrijorările excesive pot afecta activitățile zilnice și pot duce chiar la probleme medicale, nemaivorbind de imposibilitatea de a vedea efectele pozitive ale evoluției inteligenței artificiale. Iată patru sfaturi pentru a face față anxietății generate de noua tehnologie.

1. Realizează că AI este deja aici

Lipsa de familiarizare cu tehnologia AI ar putea provoca sentimente de teamă și anxietate. Să ne gândim la modul în care AI face deja parte din viața noastră ar putea face noile instrumente care folosesc algoritmi similari mai puțin intimidante.

De exemplu, mulți oameni folosesc Siri de la Apple pentru a căuta restaurante din apropiere sau pentru a selecta un film pe baza recomandărilor Netflix.

AI face, de asemenea, parte din învățarea de noi limbi cu Duolingo sau din utilizarea Google Maps pentru a naviga într-un oraș nou.

Citește regulamentele

Deși nu ar trebui să-ți petreci tot timpul citind despre asta (amintește-ți sfatul numărul trei), ar putea fi util să fii informat cu privire la progresul reglementării AI.

Cu anxietatea ecologică, poate fi frustrant să simți că guvernele nu iau măsuri rapide, dar cei cu anxietate AI ar putea fi asigurați că unele guverne iau riscurile în serios.

De exemplu, UE tocmai a aprobat un proiect de lege, Actul AI, pentru a reglementa utilizarea inteligenței artificiale în societate.

Ia o pauză

Dacă te simțiți copleșit, oprește dispozitivele digitale sau ia o pauză de la ecrane. Folosirea noilor instrumente AI sau citirea titlurilor te-ar putea face să te simți anxios sau neliniștit.

Cercetările au descoperit că reducerea utilizării ecranului digital care nu este legat de muncă îmbunătățește bunăstarea și starea de spirit în general.

În mod ironic, există instrumente digitale utile de asistență, cum ar fi Digital Detox, care te pot ajuta să reduci timpul petrecut pe ecran.

Pregătește-te pentru noi perspective de carieră

Este aproape sigur că AI va afecta forța de muncă a următoarei generații. Un raport din 2020 al Forumului Economic Mondial a prezis că 85 de milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de AI până în 2025, în timp ce AI ar putea genera 97 de milioane de noi roluri în 26 de țări.

Dar te poți pregăti învățând cum să folosești instrumentele AI la potențialul lor maxim în cariera ta actuală sau viitoare. Totuși, este important să ai grijă să ții pasul cu abilitățile umane, cum ar fi abilitățile interpersonale sau inteligența emoțională, pe care AI (încă) nu le poate înlocui.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol