4 aprilie 2020, 23:14

Apare prima bancnotă cu chipul unei femei. Ce valoare va avea și cine este personalitatea

România va avea prima bancnotă cu o personalitate feminină.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei, care o va celebra pe Ecaterina Teodoroiu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa din 30 iulie, lansarea în circulaţie, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre feţe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro”, arată un comunicat al BNR, citat de incont.stirileprotv.ro.

Citește și: EXCLUSIV De ce nu avem femei pe bancnote? Janina Nectara: Copiii știu răspunsurile la această întrebare și sunt surprinzatoare pentru vârsta lor

BNR menționează că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Citește și: EXCLUSIV Janina Nectara, despre campania Femei pe Bancnote: „În nenumărate domenii româncele au fost PRIMELE sau UNICELE în lume”

Cătălina Vasile Toderoiu (ulterior ea și-a luat numele Ecaterina Teodoroiu) s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în Gorj, a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit în data de 22 august 1917, la vârsta de 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Citește mai multe aici: Ecaterina Teodoroiu, eroina Armatei Române: „Înainte, băieţi, sunteţi cu mine!”

Citește și: EXCLUSIV Janina Nectara despre campania Femei pe Bancnote: „Împreună, scriem istorie în Romania!” Află care sunt vedetele ce susțin acest demers

sursa foto: fanatik.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.