Filmul Experimentul Pitești încheie sezonul I al turneului național cu o prezentare de obiecte autentice.
Punctul central al expoziției este reprezentat de obiecte care au aparținut studenților închiși la Pitești între 1949-1952 și donate regizoarei Victoria Baltag de către urmășii acestora.
De asemenea, vom putea descoperi exponate originale din recuzita filmărilor lung-metraj-ului document ‘’Experimentul Pitești’’, pentru prima oară în capitală.
Este prezentată și o colecție vastă de lucrări semnate de artiști contemporani care au donat lucrările lor pentru a fi vândute în beneficiul proiectului și a susține filmul ‘’Experimentul Pitești’’.
Expoziție
Exponatele se găsesc între 24 și 27 august în cadrul unei expoziții la galeria Galateca, (Str. C.A. Rosetti 2-4, București, în intervalul 12.00-20.00, sâmbătă și duminică 11.00-19.00) și au valoare de unicat.
Vizitarea expoziției se face pe baza de donație pornind de la 100 lei, iar donatorii pot viziona filmul ‘’Experimentul Pitești’’ la Galateca, în cadrul expoziției Apel la memorie. Să nu uităm. Călătorie în anii de dictatură, sâmbătă, 26 august, începând cu orele 19, în prezența regizoarei.
Tot în cadrul expoziției vom avea parte de un moment vizual deosebit, pregătit de către Victoria Baltag cu doamna Elena Mazarini, nora Generalului Mazarini (n. 1 august 1889, Costișa, jud. Neamț; d. 24 iulie 1955, București, general român care a luptat în cel de-al doilea război Mondial) care vorbește despre cele trei lucrări semnate Fag Negrescu, parte a expoziției. Fag Negrescu reliefează în cele trei lucrări momente abominabile din timpul detenției sale la Pitești.
Fotografii
Este expusă și o selecție de fotografii din cele peste 6000 care documentează un deceniu de muncă depusă pentru realizarea filmul artistic independent despre EXPERIMENTUL PITEȘTI, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag și realizat prin benevolatul a peste 800 de oameni.
Lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională și fizică prin tortură ale regimului comunist, cunoscut drept ”Experimentul Pitești”.
Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, altă decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol