19 aprilie 2024, 5:39

O aplicație îți spune dacă pisica ta e fericită sau are ceva pe suflet

Sylvester.ai, o companie de tehnologie din Calgary, Alberta (Canada), a dezvoltat o aplicație numită Tably, care folosește camera telefonului pentru a spune dacă o felină simte durere. Aplicația combină poziția urechii și a capului, îngustarea ochilor, tensiunea botului și modul în care se mișcă mustățile pentru a detecta suferința.

Un studiu din 2019, publicat în revista Scientific Reports, a constatat că așa-numita „scară de grimasă felină” sau FGS, este un instrument valid și fiabil pentru evaluarea durerii acute la pisici.

Aplicația ar putea ajuta tinerii veterinari. Dezvoltatorii au instruit algoritmul pentru aplicație la Clinica pentru pisici Wild Rose din Calgary.

O aplicație care învață modele din imaginile fețelor de pisică poate fi utilă, dar proprietarii de pisici ar trebui, de asemenea, să privească întregul corp al animalului lor de companie, inclusiv coada, pentru a găsi indicii despre starea lor. Pisicile care sunt îngrijorate sau speriate vor ține coada foarte strânsă și tensionată. În plus, trebuie luat în considerare și comportamentul general al animalului.

Potrivit unui sondaj, proprietarii de pisici folosesc aplicația în cea mai mare parte pentru a ști cum merge o pisică după ce a suferit o operație sau pentru a înțelege de ce o pisică se ascunde constant în casă.

Aplicația este acum în faza beta, deci poate fi testată de doritori.

Foto: Sylverster.ai


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol