2 mai 2024, 10:49

Arheologi din Botoșani și Germania scot la suprafață, în aceste zile, noi artefacte ale culturii Cucuteni

Arheologi din Botoșani și Germania scot la suprafață, în aceste zile, noi artefacte ale culturii Cucuteni. Cercetările se desfășoară în situl arheologic de la Stăuceni-Holm, descoperit în urmă cu 70 de ani și implică studenți din Nürnberg, dar și elevi de la un liceu botoșănean, pasionați de arheologie. Șantierul va fi deschis până pe 25 august, relatează RRA.

Potrivit Repertoriului Arheologic Național, aşezarea Cucuteni de la Stăuceni – Dealul Holm este situată la 1900 metri est de biserica satului, pe dealul aflat pe partea stângă a iazului Stăuceni, şi la 300 metri nord de şoseaua naţională Botoşani-Iaşi.

”Cu mult entuziasm, alături de profesorii Doris și Carsten Mischka și de studenții universității Friedrich Alexander din Erlangen – Nürnberg, Germania, am demarat lucrările de cercetare arheologică în situl de la Stăuceni-Holm, încadrat în prima fază de evoluție a Culturii Cucuteni”, au anunțat reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.

Situl a fost descoperit în anul 1952 de către Ion Nestor, fiind estimat inițial la o suprafață de 19 hectare.

”După lucrările de scanare geomagnetică efectuate de studenți, știm că suprafața totală a acestuia depășește cu puțin 5 hectare. Cele dintâi rezultate ale cercetărilor de teren nu s-au lăsat mult așteptate și încă de ieri au apărut primele artefacte”, au mai adăugat sursele citate.

Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra in patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Sursa foto: Radio România Actualități/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol