28 septembrie 2022, 4:34

Armata română primește primul lot de Piranha V. Cât au costat și ce știu să facă

Din această seară, celebrele  blindate Piranha V, fabricate de americani la Uzina Mecanică Bucureşti, intră oficial în dotarea Armatei Române. Primul lot de 36 bucăți va intra în dotarea Batalionului 26 Infanterie,  celebrii ”Scorpioni Roșii”.

Vorbim despre transportoare dintre cele mai noi, care sunt fabricate la Uzina Mecanică București, acolo unde a și fost inaugurată acum mai bine de un an o linie de asamblare și mentenanță, unde lucrează muncitori români.

Piranha V. Ce știe să facă

Acest model se află  printre cele mai performante transportoare blindate, au autonomie de peste 700 de kilometri pe teatrele de operații, sunt dotate cu armament de ultimă generație, dar și tehnologie nouă.

Turela care este montată pe Piranha5 este produsă de către israelienii de la Elbit chiar în România.

Transportorul este operat de un echipaj de trei persoane și suplimentar poate transporta 8 infanteriști.

Viteza maximă este de 100 kmh.

Există mai multe variante de armare, cea mai comună fiind un tun cu muniție antitanc de 30 mm.

Cât a costat transportorul

Este un contract în care România a pus la bătaie 900 de milioane de euro pentru achiziționarea a numai puțin de 227 de transportoare Piranha V. Aritmetica ne spune că fiecare unitate ar fi costat, în medie, puțin sub 4 milioane de euro.

Transportoarele au intrat în dotarea armatei române cu o întârziere de câteva luni, lucru care a dus la penalizarea partenerului american cu 8,5 milioane de euro.

După primul lot de 36 de blindate, UMB ar urma să fie mai implicată în procesul de asamblare a noilor blindate pentru Armată, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operațiunile complexe de sablare, vopsire și asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din București, în timp ce carcasa și sistemul de tracțiune să fie în continuare realizate în uzina din Elveția.

În acest moment Piranha V se mai află în dotarea forțelor armate din Spania, Danemarca și Monaco. În curând și Elveția va primi câteva unități.

Piranha V este fabricată de firma elvețiană Mowag, parte a corporației americane General Dynamics Corporation, a șasea din lume în domeniul militar și a patra din Statele Unite.

Iată mai jos un video cu testele făcute de Piranha V în Norvegia.

Foto: Romania Military

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol