25 aprilie 2024, 0:23

Arsuri de la soare, risc mai mare. „Folosiți protecția”? Campanie de prevenție a cancerului de piele adresată adolescenților

Încep vacanțele la mare în curând, iar medicii dermatologi au pornit o campanie pentru adolescenţi, ca să-i convingă să se protejeze de razele soarelui. Studiile făcute de experți arată că incidenţa cancerului de piele se va dubla în 20 de ani. Iar riscul mai mare este pentru cei care au avut arsuri solare severe înainte de 18 ani.

”Cei care au suferit cel puţin o arsură solară în copilărie pot face un cancer cutanat peste 30 de ani sau peste 40 de ani. Persoanele care lucrează mult în aer liber, stau mult în soare, sunt foarte expuse”, a declarat, pentru stiri.tvr.ro, prof. dr. CĂLIN GIURCĂNEANU, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

Potrivit estimărilor, incidenţa cancerului de piele va creşte cu 85 la sută în 20 de ani.

Printr-o nouă campanie, medicii speră să-i convingă pe adolescenţi să se apere de radiaţiile periculoase.

”Te duci la mare, cu prietena, cu prietenul, nu-ţi mai dai cu cremă că trebuie să te bronzezi repede şi frumos. Crește cu 18 la sută riscul de a face un cancer de piele. E o cifră enormă pentru o zi de plăcere în care ai stat şi te-ai ars”, spune și dr. ALIN NICOLESCU, secretar general, Societatea Română de Dermatologie.

Prof. dr. DOINA PLEŞCA, preşedinta Societăţii Române de Pediatrie, spune că ”până la 18 ani, expunerile copiilor la soare depășesc necesarul de radiaţii pentru toată viaţa! Vedem tinerele familii care ies pe plajă cu sugarii, îi ţin pe plajă sub umbrele. Sunt expuşi la soare”.

Potrivit unui sondaj, 8 din 10 adolescenți înțeleg că expunerea excesivă la ultraviolete crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert nu se protejează întotdeauna și nu folosesc nici ochelari cu protecţie UV.

Dr. ALIN NICOLESCU, secretar general, Societatea Română de Dermatologie: Dacă fără să dau cu nimic mă ard în 10 minute, dacă îmi dau o cremă SPF 15 sunt protejat 150 de minute, dacă dau cremă 50, sunt protejat 500 de minute.

Cei care cred că sunt protejați de arsurile solare dacă soarele este ascuns după nori se înșeală. Razele UV sunt puternice și atunci când afară este înnorat. O arată și lentilele acestor ochelari de vedere, a căror nuanță se închide în funcție de intensitatea radiațiilor ultraviolete.

Medicii spun că este esenţial să ne verificăm singuri aluniţele şi să mergem la dermatologie de două ori pe an, mai ales că pielea suferă un şoc dacă trecem direct de la iarnă la vară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol