2 februarie 2023, 14:03

Artă sau obsesie? S-a deschis primul muzeu al selfie-urilor

În contextul în care zilnic iau naștere un milion de selfie-uri la nivel mondial, nu este deloc surprinzător că această tendință a autoportretelor fotografice din era reţelelor sociale are de acum înainte un muzeu propriu.

Tommy Honton şi Tair Mamedov, au avut minunata idee de a crea o expoziţie interactivă ce aduce în atenția curioșilor tendinţele şi originile fenomenului „selfie”. În acest muzeu, inaugurat duminică în Glendale, un orăşel de la periferia metropolei Los Angeles, autoportretul este, bineînţeles, aproape obligatoriu pentru vizitatori.

sursa playtech.ro

„Selfie-urile au o istorie uimitor de bogată, ce datează de când omenirea a creat arta”, a declarat Tommy Honton.

Vizitatorii muzeului selfie-urilor vor putea explora o varietate de opere de artă care înglobează istoria, tehnologia și cultura. Muzeul are peste 15 exponate unice, dar și un stick autocolant pentru poze, care măsoară aproximativ 30 de metri. Fondatorii spun că au dorit să demonstreze faptul că aceste „egoportrete” reprezintă mai mult decât o simplă fotografie.

sursa playtech.ro

Statui care îl imită pe celebrul „David” al lui Michelangelo, ţinând în mână un smartphone roz, un tron fabricat din selfiestick-uri, dar şi recomandările de securitate ale guvernului rus după mai multe accidente mortale şi autoportretul făcut de o maimuţă cu aparatul de fotografiat al celebrului David Slater se numără printre exponatele ce pot fi admirate la Muzeul Selfie-urilor.

Pe lângă istoria selfie-urilor ce este adusă în prim-plan încă de la începutul turului, în cadrul expozițiilor ai ocazia să te întâlnești și cu consecințele tragice ale artei. De exemplu, anumite părți ale muzeului amintesc de cele peste 300 de persoane care au murit în încercarea de a captura imaginea perfectă.

sursa playtech.ro

Muzeul interactiv are porțile deschise limitat. Inaugurarea a avut-o pe 1 aprilie, iar porțile se vor închide pe 31 mai. Astfel, timp de două luni turiștii vor avea parte de o experiență la muzeu cu care nu multă lume are ocazia să se întâlnească. Fondatorii declară că sunt dispuşi să îl transforme într-o expoziţie mobilă în Statele Unite şi chiar pe plan mondial.

Muzeul expune şi statistici asociate acestei tendinţe, precum faptul că femeile sunt mai dispuse să îşi facă selfie-uri decât bărbaţii: în Sao Paulo, 65,4% dintre selfie-uri sunt realizate de femei. La New York, acest procent este de 61,6%. Procentul este uluitor de mare la Moscova – 82%.

sursa playtech.ro

Nu există statistici în acest sens pentru Los Angeles, însă Ally Bertik, una dintre vizitatoare, recunoaşte că este captivată de selfie-uri, conform dcnews.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol