27 aprilie 2024, 9:05

Suferi de „netflixită”? Psiholog: Odată cu tehnologiile moderne apar noi forme de dependență

Pe măsură ce lumea se digitalizează tot mai mult, apar noi provocări în domeniul sănătății mintale.

Psihologul clinician slovac Barbora Kucharová face lumină în privința diagnosticelor moderne și a impactului tehnologiei asupra bunăstării mintale.

O preocupare importantă este creșterea numărului de dependențe care nu au legătură cu substanțele, cum ar fi dependența de spațiul online, scrie publicația Refresher din  Slovacia.

În clinicile de psihiatrie se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, în special în rândul tinerilor, tulburările de anxietate și depresia fiind în creștere.

Perioada post-COVID a exacerbat aceste probleme, ceea ce a dus la o presiune asupra serviciilor de sănătate mintală.

Diagnostice noi, cum ar fi „netflixită” și „selfietă” evidențiază comportamentele de dependență asociate cu timpul petrecut în exces în fața ecranului și cu utilizarea excesivă a rețelelor sociale.

Fluxul constant de conținut digital poate duce la anxietate și dependență, afectând oamenii în mod diferit, în funcție de predispozițiile și circumstanțele de viață ale acestora.

„Nu este pe deplin clar de ce, de exemplu, Instagram îi va influența pe unii mai mult decât pe alții. Un rol important îl joacă și faptul că aceste persoane cunosc și alte tipuri de satisfacții și împliniri în viață.

Unele persoane se implică și în alte activități și nu se concentrează doar pe Instagram”, explică expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol