30 iunie 2022, 14:14

Ascultați muzică o jumătate de oră pe zi. Face bine și creierului, și inimii

Simplul fapt de a asculta muzică timp de o jumătate de oră pe zi se dovedește benefic pentru sănătate, în special cardiovasculară și mentală.

O echipă de cercetători sârbi de la Universitatea din Belgrad a creat un grup format din câteva sute de pacienți, pe care i-a urmărit timp de șapte ani. Pacienți, pentru că participanții suferiseră un infarct miocardic sau prezentau angină pectorală. Pacienții au fost împărțiți în două grupe.

Tratamentul standard, cu administrare de medicamente uzuale în astfel de circumstanțe: anticoagulant, aspirină, beta-blocant, statine, inhibitor calcic, nitrat…

Tratament standard, plus muzicoterapie. Adică ascultarea unei selecții de melodii, în funcție de gusturile fiecăruia, timp de o jumătate de oră pe zi, șezând și cu ochii închiși.

La intervale regulate, aceste persoane au fost supuse unor teste de evaluare a stării de sănătate, scrie passionsante.be.

Rezultatul arată că muzica acționează de manieră semnificativă pe plan mental, cu un scor de anxietate de sub 30% în acest grup, comparativ cu tratamentul sandard din celălalt grup. Beneficiul este marcat de asemenea când se iau în considerare parametrii fizici, cu o atenuare a simptomelor cardiace, cum ar fi durerea, dar și un efect asupra ratei evenimentelor majore (infarct, pontaj coronarian, deces).

Explicația? Muzica are efect relaxant, cu o ameliorare a fluxului sangvin și a ritmului cardiac, în parte legată de eliberarea de endorfine, hormonul stării de bine, care acționează favorabil asupra dilatației vaselor. Ca prevenție sau gestionare a maladiei cardiace și cardiovasculare, ascultarea de muzică zilnic ar putea interveni de manieră foarte favorabilă. Specialiștii vor acum să se aplece asupra altor afecțiuni, cum ar fi diabetul, în acest context.

 

Sursa foto: Eric Nopanen / Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol