19 aprilie 2024, 20:59

Unul dintre cei mai rari pești din lume, considerat fosilă vie, trăiește în Masivul Făgăraș

Masivul Făgăraș este singurul loc de pe Pâmânt unde încă mai supraviețuiește o specie de pești care datează de pe vreme dinozaurilor. Considerat o fosilă vie, aspretele trăiește în râul Vâlsan din Munții Făgărașului, iar biologii spun că, în prezent, în apele curgătoare mai există 58 de exemplare. Săptămâna trecută a fost organizată cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei.

Acest recensământ a fost făcut în cadrul unui proiect desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume, a stabilit numărul de exemplare al celui mai rar pește din Europa, scrie brasov.net.

Încă de la descoperirea speciei, în 1956, de către Nicolae Stoica, un student la Facultatea de Biologie, aspretele a fost considerat în pericol iminent de dispariție, ca urmare a numărului redus de exemplare și a arealului extrem de mic pe care îl popula: trei râuri din județul Argeș, potrivit Europa liberă.

Specia era cunoscută la nivel local, însă în toamna anului 2020 a devenit și mai cunoscută în România, dar și la nivel mondial, după ce Andrei Togor și Marcus Drimbea au reconfirmat existența aspretelui în râul Vâlsan, identificând nu mai puțin de 12 exemplare.

Ulterior, BBC a relatat despre „cursa pentru salvarea unui pește vechi de 65 de milioane de ani”, iar presa din România l-a descris ca fiind peștele contemporan cu ultimii dinozauri.

„În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi. Echipa noastră, care a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific (anterior realizându-se un maximum de 8 stații per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele. Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut”, a scris activistul de mediu, Alex Găvan, în pagina sa de Facebook.

”Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăiește, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care l-am inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035m, al șaptelea munte de peste 8000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Proiectul este dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume (1903)”, mai scrie Găvan.

Sursa foto: Alex Găvan


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol