3 mai 2024, 1:29

Astăzi este Ziua Pământului, dar și cea în care trebuie să învățăm copiii să economisească

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua Pământului

Pământul are probleme din cauza activităţii umane: stratul de ozon se epuizează, ecosistemele se pierd, iar oamenii mor de foame şi de deshidratare. Speciile pe cale de dispariţie dispar rapid, apa şi aerul sunt din ce în ce mai poluate, iar sistemele meteorologice sunt împinse la extrem.

Un tablou înfricoşător, într-adevăr, dar, din fericire, unul în privinţa căruia putem face cu toţii ceva! Ziua Pământului, una dintre primele iniţiative globale de protejare şi conservare a Pământului, a devenit un eveniment anual care se străduieşte să aducă schimbări pozitive la scară globală. Scopul său este de a inspira indivizii, comunităţile, întreprinderile şi guvernele din întreaga lume să ia măsuri şi să contribuie la conservarea planetei, scrie site-ul daysoftheyear.com.

Ziua Pământului (#EarthDay) a fost creată de Gaylord Nelson, fost senator american, care a avut această idee după ce a fost martor la deversarea de petrol din 1969 din Santa Barbara, California. Inspirat de vigoarea mişcării studenţeşti împotriva războiului, el a considerat că era esenţial ca energia să fie transferată către preocupările legate de poluarea aerului şi a apei.

Concepută iniţial ca un eveniment de predare-învăţare în campus, prima Zi a Pământului a avut loc în 1970, data de 22 aprilie fiind aleasă datorită faptului că aceasta se încadrează în anul universitar, asigurându-se astfel că un număr maxim de studenţi puteau participa.

Nelson şi restul echipei de organizatori au reuşit să răspândească mesajul pe scară largă, inclusiv în presa naţională, şi să promoveze evenimente în întreaga ţară. Iniţiativa s-a bucurat de un succes uriaş, 20 de milioane de americani ieşind în stradă pentru a sărbători prima Zi a Pământului. Aceştia au manifestat în sprijinul cauzei, iar grupuri care până atunci se mobilizaseră separat în jurul problemelor de mediu s-au unit în această zi datorită valorilor lor comune.

Prima Zi a Pământului a contribuit la introducerea protecţiei mediului pe agenda politică şi a determinat schimbări. În acelaşi an a fost înfiinţată Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite şi, la scurt timp după aceea, au fost adoptate diverse legi, între care Legea privind aerul curat, Legea privind apa curată şi Legea privind speciile pe cale de dispariţie.

Abia în 1990, Ziua Pământului a devenit globală, fiind marcată în peste 140 de ţări. Până în anul 2000, a ajuns să fie sărbătorită în peste 180 de ţări şi a implicat sute de milioane de participanţi din întreaga lume. Iar 2020 a marcat cea de-a 50-a aniversare a Zilei Pământului.

Ziua Pământului este sărbătorită întotdeauna pe 22 aprilie, în fiecare an având o temă. Tema din acest an este „Investiţi în planeta noastră”.

Pe 22 aprilie este şi Ziua Internaţională a Mamei Pământ desemnată de Adunarea Generală a ONU printr-o rezoluţie adoptată în 2009, alăturându-se celor care sărbătoreau Ziua Pământului la aceeaşi dată. Această zi promovează armonia cu natura şi ne reaminteşte importanţa protejării tuturor ecosistemelor şi speciilor de pe planeta noastră. Site-ul ONU explică faptul că ideea de „Mama Pământ” este folosită deoarece „reflectă interdependenţa care există între fiinţele umane, alte specii vii şi planeta pe care locuim cu toţii”.

Ziua „învăţaţi copiii să economisească”

Banii pot fi greu de gestionat pentru oricine nu ştie cum să se descurce cu ei. A-i învăţa pe copii cum să preţuiască banii pe care îi au poate fi o abilitate de viaţă esenţială care se învaţă de la o vârstă foarte fragedă. Învăţând despre bani, oamenii vor fi mai capabili să îşi gestioneze mai bine finanţele din copilărie şi până la vârsta adultă.

Sursa foto: pruvitnow.com


Ziua „învăţaţi copiii să economisească” (#TeachChildrenToSaveDay), sărbătorită în Statele Unite, contribuie la această perspectivă educaţională, permiţându-le copiilor să înveţe noi modalităţi de gestionare şi înţelegere a banilor.

Creată de Fundaţia pentru educaţie a Asociaţiei Bancherilor Americani, această ziua nu se referă doar la economisire, ci include şi informaţii importante despre cheltuirea, donarea şi investirea banilor, făcând parte dintr-un program naţional de educaţie financiară lansat în 1997. Ziua are loc în luna aprilie, dar data se schimbă în fiecare an.

Sursa: un proiect marca AGERPRES


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol