CITIRE

Astăzi sărbătorim Ziua Europei. Ce semnificații ar...

Astăzi sărbătorim Ziua Europei. Ce semnificații are

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

sursa: qarkutirane.gov.al

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

Povestea servietei care a schimbat Europa şi a făcut imposibil războiul

Pe 8 mai 1950, în gara din localitatea franceză Metz, se urca în tren Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei la acel moment. Doar câteva ore îl despărţeau de una dintre cele mai grele misiuni pe care le-a avut vreodată un om de stat european. În mai puţin de 50 de ani muriseră peste 100 de milioane de oameni. La 5 ani după terminarea războiului, Europa trecuse prin câteva momente care puteau reaprinde oricând conflagraţia. Un nou război era văzut destul de probabil de majoritatea cetăţeniilor de pe acest continent.

Fundamentele Uniunii Europene, ce se aflau în servieta lui Schuman, au apărut într-un moment în care omenirea s-a speriat de ea însăşi. Schuman, care călătoarea către Paris, avea la el planul care urma să aducă pacea în Europa. Era la a opta ciorna. Nu Schuman era autorul lui, ci Jean Monnet, omul care reuşise să găsească o formulă prin care făcea războiul între europeni imposibil. Dar pentru asta avea nevoie de un politician care să poată vorbi cu toate părţile interesate şi să îi convingă pe toţi că planul putea să aibă succes.

Aici intervenea ministrul de externe francez. Acesta era rolul lui Schuman. Practic, Jean Monnet, tehnocratul genial, avea nevoie de Robert Schuman, politicianul genial. Prima oară trebuia să convingă întreg guvernul francez, pentru a putea vorbi in numele lui. După aceea, Germania de Vest trebuia sa fie de acord. De asemenea, trebuia văzut dacă europenii mai credeau că pacea mai este un concept plauzibil sau o utopie, dacă urmau să susţină proiectul sau nu.

sursa: adviceskillsacademy.org.uk

Imediat cum ajunge la Paris, pe 9 mai, Schuman are o întâlnire cu membrii guvernului francez, ocazie prin care le prezintă propunerea și le cere sprijinul politic. Planul era cel puțin curajos. Robert Schuman se bate pentru fiecare idee și deși au fost momente, pe parcursul ședintei, în care se părea că totul se va nărui, premierul de atunci, George Bidault, îi garantează lui Schuman întregul sprijin al cabinetului pe care îl conducea. Practic, Franța susținea planul unei Europe unite.

Acum urma testul publicului. Imediat după ce obține acordul guvernului francez, Schuman convoacă o conferință de presă la Quai d’Orsay, sediul ministerului de externe de la Paris. Sala aleasă este Salon d’horloge. Ora aleasă, 18:00.

Nimeni nu se aşteptă la ceva deosebit. Credeau că o fie un anunț banal. De altfel, atâtea declarații rămân uitate. Fie pentru că reprezinte doar o serie de platitudini, fie pentru că impactul lor asupra istoriei este egal cu zero. Robert Schuman nu știa exact dacă declarația lui va însemna ceva în istoria Europei. Cu siguranță, spera. Dar până la urmă, planului lui pentru pacea europeană abia trecuse de guvernul francez și mai erau atâtea obstacole în față. Din nou, multe puteau merge prost.

“Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice“.

Așa începe una dintre cele mai importante declarații ale secolului trecut. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil.

“Guvernul francez propune ca producţia franco-germană de cărbune şi oţel să fie plasată sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizaţii deschise şi altor state europene. Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economică, un prim pas către realizarea unei federaţii europene şi va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Era pentru prima oară când se întampla așa ceva. Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a gândit în așa fel încât să facă războiul imposibil din punct de vedere material, punând sub autoritatea unui for supranațional producția de cărbune și oțel a Europei. “Solidaritatea de producţie astfel stabilită va demonstra că orice război între Franţa şi Germania devine nu numai inimaginabil, ci şi imposibil din punct de vedere material.”

sursa: esn.org

Practic, Schuman invită Germania și alte state europene să se alăture unei noi ordini continentale. După declarația sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunța ca este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg și Olanda se alătura.

Avea să se întample. Europa se unea, în sfârșit. Reprezentanții tuturor statelor se întâlnesc și decid ca pe 18 aprilie 1951 să semenze Tratatul de Paris ce duce la apariția Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelulului, un fel de bunică a Uniunii Europene de astăzi. Statele Unite ale Americii sprijină cu toate forțele proiectul european.  Creșterea economică explodează în rândul statelor ce au urmat calea propusă de Schuman, Monnet și restul părinților fondatori ai Europei. În timp ce țările ce au adoptat calea totalitarismului, naționalismului și a planficării centralizate se afundă în mizeria propriilor minciuni și încep să își chinuie cetățenii, nivelul de trai al europeanului crește la cote nemaiîntâlnite. Libertatea, democrația și prosperitatea definesc noua construcție europeană.

După Tratatul de la Maastricht din 1992, Uniunea Europeană ia naștere. Schengen, moneda euro, cetățenia europeană, toate aceste concepte sunt o garanție a tratatului de atunci.

Astăzi, Uniunea Europeană este prima economie a lumii, cu un produs intern brut de 13.900 miliarde de euro (Statele Unite au un PIB de aproximativ 13.400 miliarde euro, iar China 8.695 miliarde euro). Serviciile reprezintă o pondere de 71 % din PIB, în timp ce industria contribuie cu 24%, iar agricultură cu 1,6%.

Forța de muncă de 231 milioane de oameni îi confera un avantaj economic și militar extraordinar. Cheltuielile militare ale Uniunii Europene sunt de 192 miliarde euro, pe locul 2 după Statele Unite ale Amercii.

Uniunea Europeană este cel mai mare importor și exportator din lume. 16 % din totalul importurilor la nivel global revin UE, în timp ce 15% din exporturile. Probleme cele mai mari ale Europei în momentul de față sunt de ordin demografic.

În 1900, populația Europei reprezenta 25% din populația lumii. Astăzi reprezintă doar 7%. Fertilitatea a scăzut îngrijorator de mult. În 1994, populaȚia Europei între 0-29 ani era 40,6% din total, astăzi populație între 0-29 ani reprezintă 33%. Asta arată că Europa îmbătrânește.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.