25 ianuarie 2023, 19:27

Astronauții chinezi au reușit să cultive cu succes orez în spațiu

S-a dus vremea pe când Matt Damon cultiva cartofi pe Marte. Și, să recunoaștem, era doar un film. Se pare însă că viața bate filmul, iar orezul cartofii.

Orezul este una dintre culturile de bază din lume. Este consumat în mod regulat de mai mult de jumătate din populația lumii. Iar acum, a fost cultivat în microgravitație, la bordul laboratorului spațial chinezesc Wentian, lansat recent.

Wentian a fost lansat în iulie și s-a alăturat modulului Tianhe al noii stații spațiale chineze. Printre cele opt experimente pe care le conținea inițial se număra și unul care încerca să cultive orez în microgravitație.

Mic tratat de agricultură spațială

Orezul crește de obicei până la 1,5 – 1,5 metri în patru luni, iar tulpinile de pe Wentian nu au reușit să își completeze întregul ciclu de maturare de când a început experimentul, în iulie. Cu toate acestea, ele par să fie pe drumul cel bun în comparație cu omologii lor de pe Pământ.

De fapt, au fost lansate două tipuri de orez în cadrul experimentului. Un soi cu lăstari înalți a atins aproape 30 de centimetri în prima lună de creștere, iar un soi pitic a ajuns la aproximativ 5 cm. Ambele valori de creștere sunt la egalitate cu cele ale acestor soiuri particulare de orez de pe Pământ.

Orezul nu este însă singurul lucru din cadrul experimentului. Oamenii de știință au adăugat Arabidopsis thaliana. Este o plantă cu flori obișnuită, folosită de obicei pentru a studia mutațiile genetice, ceea ce poate fi deosebit de util atunci când se efectuează experimente în spațiu.

Istorie

Atât orezul, cât și studiile de mutații au o istorie îndelungată în zborurile spațiale. Astronauții de pe Apollo 11 au mâncat pui liofilizat și orez în timpul călătoriei lor spre Lună. Și orice efort de cultivare în spațiu va include cu siguranță orez. Așadar, acesta este un pas în direcția corectă.

De asemenea, aceasta nu este prima dată când China trimite orez în spațiu. O parte a făcut “autostopul” pe Chang’e 5 în noiembrie 2020, în timpul călătoriei sale în jurul Lunii. Alte culturi au călătorit și cu alte nave spațiale chinezești. Aceste studii s-au concentrat pe îmbunătățirea randamentului acestor culturi, deoarece orezul care este așteptat la mediul de radiații din spațiu are randamente mai mari odată plantat înapoi pe Pământ. În această industrie în plină dezvoltare, peste 200 de tipuri de culturi au fost modificate în acest fel, iar experimentele continuă.

2016

Aceasta nu este prima dată când orezul este cultivat cu succes în spațiu. O echipă de studenți din Indonezia a testat efectele cultivării orezului în microgravitație pe ISS în 2016.

Deocamdată, experimentul continuă în ritm alert, iar oamenii de știință care îl conduc speră să obțină semințe pe care să le poată aduce pe Pământ pentru a studia dacă au existat diferențe semnificative după ce au fost cultivate în microgravitație. Presupunând că nu există, aceste experimente ar putea indica un viitor strălucit în spațiu pentru una dintre cele mai importante culturi din lume, scrie Phys.org.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol