18 septembrie 2023, 4:22

”Atacul la Putin”, cu drona, cel mai probabil operațiune sub steag fals. Dar Medvedev vrea lichidarea lui Zelenski

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut miercuri „eliminarea” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ca represalii la un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, atribuit de Moscova Kievului, care, la rândul său, neagă orice implicare. Analiștii înclină mai degrabă spre o operațiune sub steag fals.

„După atentatul terorist de astăzi, nu mai există alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a clicii sale”, a scris pe Telegram Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat implicarea țării sale. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin…Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a acuzat Moscova de „înscenarea” unui „atac terorist pe scară largă în Ucraina”.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că ia cu mare precauție „tot ceea ce vine de la Kremlin”.

Serghei Sumlennîi, un expert în Europa de Est, a acuzat Rusia pentru aceste evenimente, potrivit AFP.

El citează confirmarea rapidă a incidentului de către Kremlin și răspândirea imaginilor de pe camerele de supraveghere ale camerelor controlate de statul rus ca dovadă că Rusia „vrea ca noi să vedem” evenimentul.

Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.

Rusia a anunţat miercuri că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de parada de pe 9 mai, când este marcată victoria împotriva nazismului.

Între timp au apărut și imagini cu explozia dronei. Chiar și privite de un amator, nepriceput în ale milităriei, imaginile indică în mod clar o explozie de mică putere, care nu ar fi provocat decât, cel mult, niște pagube superficiale la acoperiș, nicidecum nu ar fi reușit uciderea lui Putin, în caz că Putin chiar s-ar fi aflat în acel loc în acel moment.

Mai mulți specialiști, care au analizat filmarea, au subliniat câteva detalii care duc spre două concluzii. Detaliile ar fi faptul că nu în clădirea respectivă are Putin biroul: Kremlinul este un complex pe 28 de hectare, iar probabilitatea de a-l nimeri pe Putin este practic nulă; oricum, Putin nu stă la 02:30 în Kremlin, unde, de altfel, vine destul de rar; și, cum spuneam, forța exploziei este de natură să tulbure doar un pic din acoperiș, și asta doar în caz că ar fi fost o lovitură directă.

Ca atare nu poate fi “atentat terorist la viaţa preşedintelui” pentru că nici un atentator raţional n-ar fi procedat ca mai sus. Ci una din două: gest demonstrativ al nu se ştie cui (facţiuni politice rivale, rezistenţa rusă, ucraineni etc) care să arate că se poate atinge Kremlinul cu o dronă, chiar dacă efectul fizic e nul; ori operaţiune rusească sub steag fals ca pretext pentru propagandă şi acţiuni viitoare, ca naziştii când au dat foc Reichstagului.
Având în vedere precedentele sub regimul Putin cât şi reacţia instantanee a propagandei ruse cu mesaj coerent – de unde în toate situaţiie anterioare când e surprinsă, petrece o vreme în confuzie şi lansează apoi interpretări diverse – pare că cea mai plauzibilă explicaţie este a doua”, scrie Sorin Ioniță, expert în politici publice.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol