4 iunie 2023, 12:42

„Atât timp cât morții nu sunt morții tăi, nu crezi”

O poveste “prea” reală. Nu se întâmplă în România ci, undeva, pe glob. S-ar putea întîmpla și aici. Sau poate se întâmplă…

Voi ce ziceți?

„Atât timp cât morții nu sunt morții tăi, atât timp cât nu se întâmplă în familia ta, este greu să vezi virusul ca pe o amenințare reală”, povestește Carla Romero, asistentă medicală într-o unitate de terapie intensivă dintr-un spital din Uruguay.

Uruguay. Vi se pare îndepărtat, nu?

Poveste din Uruguay. ​„Oamenii nu cred  în gravitatea virusului”, adaugă medicul de urgență Francisco Dominguez. „Vedem asta  pe stradă: aproape toată lumea merge fără mască (…) Atât timp cât nu au o rudă aici, nu o cred”, acuză și el.

Cifre. Țineți cont că Uruguay este o țară de 3,5 milioane de locuitori

74,5% dintre cele 978 de paturi de terapie intensivă din țară sunt ocupate, dintre care 56% de pacienții cu Covid-19, potrivit datelor publicate de Societatea Uruguayană de Medicină Intensivă.

„Un pacient poate fi bine, iar zece minute mai târziu poate muri”

Vi se pare cunoscut, nu?

Dr. Dominguez descrie starea de sănătate a pacienților de la terapie intensivă ca fiind „foarte volatilă”. „Se schimbă de la un moment la altul, pot fi bine și în cinci, zece minute mai târziu, pot muri”, a spus el.

Personalul sanitar din unitate au subliniat că la începutul epidemiei de COVID-19 majoritatea internărilor erau pentru pacienții cu vârsta peste 70 de ani, dar că vârsta medie a scăzut „brusc”.

Carla Romero numește „teribil” numărul persoanelor care au murit în doar douăzeci de zile din aprilie și se teme de moartea „care urmează să vină”.

Din nou cifre, din nou jale

Numai în ultimele două săptămâni, Uruguay a înregistrat în medie 3.000 de cazuri noi și aproape 60 de decese zilnice, una dintre cele mai ridicate rate de infecție din lume și un număr proporțional de decese cu creștere rapidă în America Latină.

Cu toate acestea, cu aproape 600 de decese la un milion de locuitori de la începutul pandemiei, mica țară sud-americană de 3,5 milioane de oameni are o medie scăzută, cu mult sub vecinii săi, Brazilia (1.790 la milion), Chile (1.335) și Argentina (1.330), sau țări europene precum Marea Britanie (1.900), Spania (1.640) sau Franța (1.490).

Noi suntem la 1.400 decese/1 milion

Sursa Hotnews/France24


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol