18 aprilie 2024, 12:32

Atenție, curg amenzile pentru măștile de protecție neconforme!

Afirmațiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, potrivit căruia  jumătate dintre măştile aflate în acest moment pe piaţă nu protejează împotriva COVID-19, au surprins, indignat și îngrijorat pe mulți.  Acesta a subliniat faptul că produsele neconforme provin din străinătate, sfătuindu-i pe români să cumpere măști produse în România, acestea fiind acreditate.

Virgil Popescu a anunţat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

În aprilie au apărut primele semne

Invitat la Radio România Actualități, în emisiunea ”Apel matinal”, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, asociaţie naţională de protecţie a consumatorilor, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori din România, a făcut unele precizări legate de această temă, despre care editiadedimineata.ro a relatat pe larg.

”În luna aprilie au apărut primele semne de tipuri de măşti neconforme la nivelul UE prin alerta rapidă. Noi am făcut de fiecare dată informarea, atât a autorităţilor, cât şi a publicului. Din aprilie şi până astăzi s-a ajuns la 131 de tipuri de măşti neconforme, ceea ce este incredibil şi este efectiv şi tragic”, a spus Mirlea.

Măsurile luate după declarația ministrului

La două zile de la declarația ministrului Economiei, iată că unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme.

Asta reiese din raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), obţinut de AGERPRES.

Controale ANPC

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a desfășurat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Cifre concrete

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Nereguli constatate

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol