10 decembrie 2023, 12:31

Atenție! Diabetul poate provoca anumite complicații pulmonare, precum pneumonie sau bronșită

𝐃𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭𝐮𝐥 nu este doar o problemă de gestionare a zahărului din sânge, ci are și implicații semnificative asupra sănătății pulmonare. Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni respiratorii precum pneumonie sau bronșită.

𝐃𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭𝐮𝐥 poate afecta sistemul imunitar, ceea ce face mai dificilă lupta împotriva infecțiilor respiratorii. Mai mult, diabetul poate influența negativ funcția pulmonară, făcând mai grea respirația și reducând capacitatea de a face efort fizic.

Corticoterapia este adesea utilizată pentru a trata diverse afecțiuni ale plămânului. Cu toate acestea, este important de menționat că corticosteroizii pot afecta nivelurile de zahăr din sânge și pot duce la creșterea glicemiei la persoanele cu diabet.

Pe perioada internării, în cazul pacienților cunoscuți cu diabet zaharat, în tratament cu glucocorticoizi și cu hiperglicemie marcată, se instituie insulinoterapia cu ajustarea dozelor de insulină în funcție de valorile glicemice.

”Cu peste 463 de milioane de adulți din lumea întreagă trăind cu diabet, această afecțiune a devenit o epidemie globală. În România, una din 10 persoane se confruntă cu diabetul zaharat, iar aceste cifre continuă să crească.

Este necesar să readucem în atenție importanța prevenirii și gestionării acestei boli, dar și impactul său asupra sănătății pulmonare”, avertizează dr. Irina Goga- medic specialist diabet zaharat, nutritie și boli metabolice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol