2 mai 2024, 7:16

Atenție la dermatita atopică în perioada de iarnă. Este incurabilă!

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru prezentarea la dermatolog în perioada de iarnă este dermatita atopică.

Este o afecţiune care provoacă înroşirea si mâncărimea pielii: și are tendinţa să reapară periodic.

Nu poate fi vindecată, însă tratamentele şi măsurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea şi preveni recidivele”, avertizează medicii de la Spitalul Județean Sfântu-Gheorghe.

Puteţi de exemplu să evitaţi săpunurile puternice, să vă hidrataţi pielea zilnic şi să aplicaţi cremele şi unguentele recomandate de medicul dermatolog.

Simptomele pot să varieze în funcţie de persoană. Acestea pot fi:

  • Piele uscată.
  • Mâncărime, care poate deveni severă, în special noaptea.
  • Pete roşiatice-maronii, în special pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, piept, pleoape, în interiorul pliului genunchiului şi al cotului, iar, la sugari, pe faţă şi scalp.
  • Bubiţe care pot lăsa urme de lichid sau ale căror cruste pot fi îndepărtate atunci când sunt scârpinate.
  • Piele scuamoasă, îngrosată, crăpată.
  • Piele sensibilă, inflamată ca urmare a scârpinatului.

Pielea sănătoasă contribuie la reţinerea umezelii în organism şi vă protejează de bacterii, agenţi iritanţi şi alergeni.

Eczema este strâns legată de o variaţie a genei care afectează capacitatea pielii de a oferi această protecţie – fapt care permite pielii să fie afectată de factorii de mediu, de iritanţi şi de alergeni. 🧬

Principalul factor de risc pentru dermatita atopică este istoricul personal sau familial de eczemă, alergii, febra fânului sau astm.

Pentru a identifica dermatita atopica nu sunt necesare analize de sange. Medicul dermatolog va stabili diagnosticul în urma examinării pielii și a trecerii în revista a istoricului medical.

Specialistul alergolog va efectua ulterior testele specifice identificării alergiei și pentru a exclude alte boli de piele.

Daca bănuiți că anumite alimente i-au provocat copilului eruptia cutanată, comunicați acest aspect medicului și întrebați în legătură cu identificarea altor potențiale alergii alimentare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol