5 decembrie 2023, 17:28

Atenție la escrocheria cu numărul de contor electric. Evitați divulgarea de informații private

În aceste vremuri tulburi, cu prețuri ridicate la energie și așa-zisa liberalizare e pieței, multe firme apar și dispar în acest sector, amețind clienții cu tot felul de povești și oferte.

Dar periculos este că pe acest fond au apărut escrocherii uriașe care vă pot afecta financiar. Sfatul experților este să nu dați numărul de contor celor care se prezintă la ușă în calitate de „consultant” al unei firme de energie. Numărul contorului este o informație esențială care, ajunsă în mâini necinstite, poate costa mult.

Centrul de consiliere pentru consumatori avertizează împotriva unor escroci, care apar din ce în ce mai des la ușile oamenilor. Există din ce în ce mai multe rapoarte de fraudatori care oferă un serviciu pentru aplicarea pentru subvenţia la energie.

Presupușii consultanți energetici citează diferite reglementări și se oferă să îi ajute pe consumatoril să completeze cererea pentru a primi subvenţiile. Dar oamenii trebuie să știe că asta nu este necesar pentru electricitate și gaz, scrie Chip.

Potrivit rapoartelor, consumatorii sunt implicați în conversații lungi, astfel încât presupușii consilieri escroci obțin date importante precum numele, adresa, furnizorul actual de energie electrică și, de asemenea, numărul contorului.

Și exact asta vizează escrocii, deoarece aceste informații pot fi folosite pentru a vă trece la un alt furnizor de energie electrică, care poate are prețuri mai mari.

O astfel de schimbare este posibilă, deoarece schimbul de date între furnizorii de energie a fost facilitat pentru consumatori. De fapt, ești trecut la alt furnizor fără să știi.

Dacă cineva sună la ușă nesolicitat și dorește să vă atragă în această înșelătorie, iată câteva sfaturi despre cum să reacționaţi corect:

Nu vă implicați în discuții lungi. Dacă cineva vine la ușă și dorește să te „ajute” să aplici pentru subvenţiile la energie, spuneţi-i clar că nu vă interesează și cereţi-i să plece.

Nu divulgați nicio informație personală. Nu dezvăluiţi numărul contorului, furnizorul actual de energie electrică și nu semnaţi nimic. În niciun caz nu trebuie să dezvăluiți detaliile contului. Nu lăsați reprezentanții dubioși să intre în locuinţă.

Dacă doriți să abordați subiectul „schimbarea furnizorului de energie electrică”, o puteți face cu ușurință pe cont propriu. Luați ultima factură de energie electrică și comparaţi cu cât ar trebui să plătiți la alt furnizor.

Dacă schimbarea merită, puteţi schimba furnizorul. Dacă nu sunteți sigur dacă schimbarea furnizorului este o idee bună, rămâneți cu actualul furnizor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol