24 iulie 2024, 1:02

Athenaeum Summer Festival 2023 s-a ]ncheiat în forță, cu celebra cantată Carmina Burana

Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, cu participarea Corului de Copii al Operei Naționale București, au susținut concertul de închidere al Athenaeum Summer Festival 2023, sub bagheta dirijorului David Crescenzi, cu lucrarea Carmina Burana, de Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume.

Ultimul mare umanist al secolului XX

Unul dintre ultimii mari umaniști ai secolului XX, compozitorul german Carl Orff a fost inspirat în creația sa de nevoia de echilibru, de autentic, de universal valabil. Cea mai cunoscută dntre lucrările sale este Carmina Burana (Cântecele burane), o cantată scenică unică în felul ei, cu mari momente corale cântate și dansate, alcătuită din 25 de texte selectate dintre cele 250 de poezii și cântece cuprinse într-un codex original (secolul XIII) scrise în limbile latină, germană şi franceză. Pe prima pagină a codexului este desenată imaginea zeiței Fortuna cu roata norocului, sub care sunt înscrise cuvintele: O, Fortuna/ Velut Luna/ Statu Variabilis… (O Fortuna/ ca și Luna/ schimbătoare pururi…). Imaginea și versurile i-au inspirat lui Orff o lucrare ce i-a adus celebritatea absolută.

Cele trei mari părți ale lucrării Carmina Burana, încadrate de un preludiu și un postludiu identice – corul Fortuna imperatrix mundi – închid simbolic roata vieții căreia nimeni și nimic nu i se poate opune, iar muzica nu seamănă cu nimic cunoscut, familiar melomanului din orice timp. O dată găsite, o sonoritate, o linie melodică, un ritm sunt repetate mereu în forma inițială.

Orff a creat aceste Cântece burane parcă în transă. Compozitorul mărturisește: „Am scris muzica foarte repede. În puține săptămâni, lucrarea era gata gândită, așa că […] am propus-o pentru tipar. Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât, pentru a o cânta, nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura a trebuit să recunosc că ea nu există decât în câteva fragmente scurte, schițate pe hârtie.”

Secretele fantasticului succes al cantatei Carmina Burana, în orice spațiu istoric și cultural, ca și cel al veșnicei sale tinereți, par a fi tocmai originalitatea muzicii, depărtarea de orice modă sau tipar.

Soliști

Soliștii concertului de încheiere a Athenaeum Summer Festival 2023 au fost soprana Veronica Anușca, tenorul Valentin Racoveanu și baritonul Mihai Damian. Corul Filarmonicii George Enescu este dirijat de Iosif Ion Prunner, iar maestrul Corului de Copii al Operei Naționale București este Smaranda Morgovan-Cristescu.

Aflat la a doua sa ediție, festivalul de vară Athenaeum Summer Festival (ASF) reprezintă o premieră de acest gen în istoria Filarmonicii George Enescu și a Ateneului Român, menită să dea tonul sezonului cultural estival prin emoția muzicii de calitate, clasică și contemporană.

ASF 2023 oferă o experiență destinsă și recuperatorie, printr-un Program care acoperă genuri și generații, cu lucrări în egală măsură geniale și populare ale marilor muzicieni ai lumii, interpretat la un nivel ridicat al performanței artistice și în cadrul spectaculos al Ateneului Român.

ASF 2023 contribuie la celebrarea a 155 de ani de existență a Filarmonicii George Enescu și 135 de ani ai Ateneului Român, precum și a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la moartea sa.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol