30 aprilie 2024, 18:15

Ați auzit de Rezidențele Șotron? Apel pentru înscrieri

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația ACVO lansează apelul de înscriere la Rezidențele Șotron, program ce sprijină autorii de cărți pentru copii.

Aflat la cea de-a treia ediție, programul din anul 2024 constă în 3 rezidențe de creație pentru doi autori din România și unul din Ucraina, care au publicat cel puțin o carte pentru copii. Cei trei autori vor beneficia de transport, cazare în orașul Iași timp de 30 de zile în perioada mai-iunie 2024, precum și de o sumă în valoare de 4.000 lei.

Înscriere

Perioada de înscriere se desfășoară între 1- 15 aprilie 2024. Cei care doresc să se înscrie trebuie să trimită un e-mail la adresa [email protected], care să conțină un CV și o scurtă scrisoare de intenție în care să insereze și o descriere a proiectului de rezidență.  Candidații din Ucraina trebuie să trimită materialele în limba engleză.

Pe perioada rezidenței (mai-iunie 2024), bursierii au obligația de a participa la un atelier de scriere creativă sau storytelling pentru copii. La finalul rezidenței, aceștia vor preda o scurtă poveste cu temă ecologică, de minimum 2 pagini A4.

Program

Programul „Rezidențele Șotron” a fost creat de către MNLR Iași (organizatorul festivalului pentru copii Șotron) și Asociația ACVO în anul 2022, pentru a susține creația  literară contemporană și în solidaritate cu scriitorii ucraineni afectați de război. Până acum, 6 scriitori din România și Ucraina au beneficiat de rezidențe, iar zeci de copii din medii defavorizate, susținuți de către ACVO, s-au bucurat de întâlnirile creative cu aceștia. Anul acesta, rezidențele Șotron fac parte din seria de activități incluse în programul UNESCO „Iași. City of Literature”.

Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital la începutul anului 2018 pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda asociației sunt dezvoltarea urbană, protecția mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.

Un proiect de suflet

„Rezidențele Șotron reprezintă un pas firesc pe care l-am făcut în continuarea unui proiect de suflet al nostru prin care donăm anual mii de cărți bibliotecilor de la sate. Înțelegem importanța lecturii contemporane pentru copii, știm că aceștia sunt atrași mai degrabă de creațiile scriitorilor din zilele noastre decât de cele ale clasicilor, trăim alături de ei emoția întâlnirii cu autori de carte. Rezidențele Șotron deschid minți, nasc curiozități, cresc interesul copiilor pentru citit. Le dorim succes tuturor participanților și așteptăm cu nerăbdare întâlnirile dintre câștigători și copiii de la sate care se vor bucura de primul lor autograf și de discuții interesante.”, dr. ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO

Juriu

Dosarele de candidatură vor fi evaluate de către un juriu format din reprezentanți ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar rezultatele selecției apelului de înscriere în cadrul programului „Rezidențele Șotron”, parte din seria de activități incluse în programul UNESCO „Iași. City of Literature”, vor fi anunțate în data de 23 aprilie 2024, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol