11 iulie 2020, 14:24

Au fost desemnați câștigătorii Premiilor Nobel. Tânăra Greta Thunberg, marea pierzătoare

Premiile Nobel din acest an au avut loc în perioada 7-14 octombrie. Sunt decernate anual în cinstea savantului și omului de afaceri Alfred Nobel.

Academia Suedeză a anunțat laureații celor șase premii pentru științe, literatură, pace și economie:

  • Fizică: James Peebles: „pentru descoperiri teoretice în cosmologia fizică”, respectiv Michel Mayor și Didier Queloz „pentru descoperirea unei exoplanete orbitând o stea de tip solar”.
  • Chimie: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham și Akira Yoshino „pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion”.
  • Fiziologie sau Medicină: William Kaelin Jr., Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza „pentru descoperirea lor asupra modului în care celulele simt și se adaptează în funcție de disponibilitatea oxigenului”.
  • Literatură: Peter Handke (pentru anul 2019) „pentru munca influentă care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane” și Olga Tokarczuk (pentru anul 2018) „pentru imaginația narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă intersecția barierelor ca formă a vieții”.
  • Pace: Abiy Ahmed Ali „pentru eforturile sale de a stabili pacea și cooperarea internațională și în particular pentru inițiativa sa decisivă pentru soluționarea conflictului la granița cu țara vecină Eritrea”.
  • Economie: Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer „pentru abordarea lor experimentală pentru atenuarea sărăciei la nivel global”.

Pe lângă distincția de câștigători, vor primi fiecare o medalie Nobel și un premiu în bani. Premiul din acest an este de 9 milioane de corone suedeze (930.000 euro) pentru fiecare categorie și va fi împărțit între câștigători, dacă este un premiu colectiv.

Potrivit statutului Academiei Suedeze, câștigătorii care împart premiul nu pot fi mai mulți de trei, un lucru care a stârnit adesea controverse, deoarece o mare parte din științele moderne colaborează masiv, arată libertatea.ro.

Greta Thunberg, activista pentru mediu în vârstă de doar 16 ani, a fost nominalizată în acest an pentru a primi premiul Nobel pentru Pace. Se pare că tânăra avea cele mai multe șanse de a câștiga, dar a pierdut în fața premierul Etiopiei, Abiy Ahmed.

sursa foto: psnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.