CITIRE

Augustin Lazăr și Anca Jurma, concluzii la finalul...

Augustin Lazăr și Anca Jurma, concluzii la finalul întâlnirii cu Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întalnit astăzi cu Anca Jurma, procurorul șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție și cu procurorul general Augustin Lazăr, una dintre temele în discuție fiind situația procurorilor delegați la DNA. Tema respectivă a intrat în atenția opiniei publice după ce procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegați 7 sau 8 procurori.

La finalul întâlnirii cu Tudorel Toader, Augustin Lazăr a declarat: „A fost o invitaţie a ministrului Justiţiei la o discuţie cu caracter general în problematica conducerii Ministerului Public. Problemele puse în discuţie sunt cele legate de resursele Ministerului Public, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori pe anumite poziţii vacante. Am făcut o analiză şi am remarcat că într-adevăr există un deficit de circa 450 de procurori în Ministerul public. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori care să îndeplinească temporar funcţiile şi în poziţiile respective ale Ministerul Public. După ce va fi aprobat statul de personal în Ministerul Public, care acum se află la Ministerul Justiţiei, vom putea declanşa procedura de titularizare a procurorilor. Atunci se va curma suspiciunea şi orice suspiciune publică cu referire la faptul că anumiţi procurori nu sunt titularizaţi pe funcţiile lor. Pentru a curma discuţia publică şi a asigura încrederea în instituţia Ministerului Public în rolul de a respecta legea, de a apăra drepturile cetăţenilor, am dispus din motive de oportunitate, încetarea delegărilor colegilor care nu aveau condiţiile de vechime urmând poate să revină dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă la DNA sau DIICOT. Prin urmare, nu am vrut să lăsăm aceste suspiciuni şi am considerat să încetăm delegarea pentru 6 procurori şi în niciun caz cum s-a vehiculat în media că au fost daţi afară.”, informează agerpres.ro.

Șefa interimară a DNA, Anca Jurma, a fost întrebată de reporterul Antena3 dacă se pune problema unor vicii în anchetele făcute de procurorii care au fost delegați la DNA și care nu aveau vechimea necesară, potrivit noii prevederi din legea 304.

„Nu este vorba de nicio nulitate. Delegarea lor a fost în temeiul legii. Eu i-am găsit în DNA pe acești procurori. Este vorba de procurori tineri, majoritatea sunt procurori de judiciar, intră în ședințele de judecată. A fost nevoie de ei. Era nevoie de aceste delegări, procedurile de numire sunt de o durată mai mare….Am început să facem demersurile necesare pentru a face numirile pe funcțiile de conducere”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.