28 aprilie 2024, 7:45

Aurora boreală, observată în România, a răscolit teoriile conspirației. Fizicianul Cristian Presură ne aduce explicații

Fizicianul Cristian Presură explică de ce fenomenul observat ieri pe cerul mai multor țări, inclusiv al României, a fost, foarte probabil, aurora boreală și de ce a fost percepută ca având culoarea roșie.

CITIȚI ȘI:

Auroră boreală, vizibilă duminică seară în mai multe zone din România

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook. Presură argumentează de ce fenomenul spectaculos nu a fost un efect HAARP, chiar dacă mai multe persoane au răspândit pe internet această teorie. El concluzionează că ar putea fi vorba despre aurora boreală.

La fel și alți experți consultați de diferite publicații, spun că măsurătorile indică un fenomen asemănător aurorei boreale. Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit și el despre fenomen, la Antena 3.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003.

Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici”, a spus Adrian Șonka.

Ce spune Cristian Presură în postarea sa de la Facebook:

”A fost sau nu a fost aurora boreală? Am lucrat la textul pentru youtube; videoul apare, sper, diseară. Acolo prezint o mulțime de măsurători în ultimele zile:

► activitatea solară (va fi la maxim anul viitor)
► razele X ale Soarelui, (vârf pe 3 noiembrie, posibilă erupție solară, trebuie să mai verific, dar și pe 5 și 6 noiembrie)
► vântul solar (în ultima săptămâna, maxim pe 5 noiembrie, vântul solar circulă cu viteze mai mici, de aceea ajunge după câteva zile)
► deviații ale câmpului magnetic (în ultima săptămână, maxim pe 5 noiembrie)
► indicele K (măsoară firtunile geomagnetice, maxim tot pe 5 noiembrie).

Pozele cu cerul roșiatic au fost făcute și în țări apropiate (Ungaria, Cehia) și chiar Olanda. Oamenii au văzut cu ochii lor. Dar de ce culoarea roșie, când aurorele boreale pe care le vedem în poze au mult verde?

Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab. La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze „scutul” magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie.

Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală! (nu că nu se știa, dar am vrut să înțeleg și eu cu mintea mea și astfel să mai vorbesc despre știință pe youtube)

P.S. mai am posibilitatea să adaptez textul pe youtube, dacă aveți și alte informații, va rog să scrieți în comentarii.
PS2 Se pare că nu există încă o confirmare oficială a faptului că ar fi fost aurora boreală. Luați deci ceea ce am scris mai sus că fiind ce am găsit eu până acum
PS3 Nu cred că este HAARP. cei de la HAARP spun că pata pe care ei o genreaza pe cer este slabă, se vede doar la maxim câteva sute de kilometri, și foarte localizat, într-o direcție deasupra statului Alaska”.

Aurora boreală observată în România, dar și în Polonia, Cehia, Ungaria sau Olanda, dar și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie. Reprezentanții proiectului au transmis că există posibilitatea observării unei lumini roșii (sau verzi în unele cazuri) pe cer, la distanțe de sute de kilometri.
Informația provine chiar de pe siteul HAARP, care explică faptul că fenomenul rezultat în urma experimentului, ar putea fi vizibil.

Ce este HAARP

HAARP este acronimul pentru High Frequency Active Auroral Research Program și este un proiect care implică un sistem de emisie-recepție pentru a investiga ionosfera și posibilitatea de a controla vremea. Acesta a fost dezvoltat de Departamentul de Apărare al Statelor Unite și de Universitatea din Alaska.

HAARP a fost conceput pentru a investiga fenomene naturale precum aurora boreală și ionizarea stratului superior al atmosferei, numit ionosferă, amintește alba24.ro.

Proiectul a avut numeroase aplicații științifice, inclusiv cercetarea comunicațiilor radio și studierea comportamentului ionosferei în condiții specifice.

HAARP a devenit subiectul unor teorii ale conspirației din mai multe motive:

Neînțelegere științifică: Multe persoane nu înțeleg complet scopul și funcționarea proiectului HAARP și, ca rezultat, au creat speculații și teorii neinformate.

Misiuni militare secrete: Din cauza finanțării guvernamentale și a colaborării cu militarii, au apărut speculații despre posibile aplicații militare secrete ale HAARP.

Unii cred că proiectul ar putea fi folosit pentru manipularea vremii, controlul minților sau alte activități neetice.

Evenimente naturale: Oamenii au conectat adesea HAARP la evenimente naturale extreme, cum ar fi cutremure, uragane și inundații, susținând că proiectul ar putea influența aceste fenomene.

Supraveghere și control global: Există preocupări că HAARP ar putea fi folosit pentru supravegherea globală sau controlul oamenilor prin tehnologie.

Aceste temeri se bazează pe ideea că emisiile radio ale HAARP ar putea fi folosite în mod necinstit pentru a influența sau manipula comportamentul oamenilor.

Este important de menționat că multe dintre aceste teorii ale conspirației legate de HAARP nu au nici o bază științifică și au fost respinse de comunitatea științifică și experții în domeniu.

Proiectul HAARP a fost, în principal, un proiect de cercetare științifică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol