30 aprilie 2024, 19:58

Austria propune un Schengen parțial și condiționat României și Bulgariei. Der Standard scrie că americanii au convins-o. Cât ne costă compromisul

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a anunțat luni la Viena că Austria este dispusă să relaxeze veto-ul la aderarea la Spațiul Schengen pentru România și Bulgaria. Dacă măsura va fi adoptată, pasagerii din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la controlul pașapoartelor dacă circulă în state Schengen.

Conform declarațiilor făcute la televiziunea publică Ö1, cele două țări ar urma să intre mai întâi în Schengen cu aeroporturile.

Ministrul de Interne austriac a declarat că a prezentat Comisiei Europene ”condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul ”Air Schengen”.

Condițiile Austriei

”Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner, în cadrul matinalului postului Ö1.

„Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner. În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.

De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni. Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”.

Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de Interne.

Și presa din Austria a scris duminică că liderii austrieci au pus trei condiții României și Bulgariei înainte de a-și flexibiliza poziția în privința Schengen: controale consolidate la frontierele terestre dintre România și Bulgaria, precum și dintre România și Ungaria și fonduri de la Comisia Europeană pentru infrastructura de protecție a granițelor. A treia condiție este ca Bucureștiul și Sofia să-și asume responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria.

Ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă în această perioadă la Forumul Salzburg din Slovenia, unde România așteaptă clarificări din partea Austriei legate de aderarea la Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, va fi și el prezent acolo, la puțin timp după ce presa de la Viena a relatat în premieră că Austria și-a flexibilizat poziția și pune acum trei condiții pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație.

Premierul: Nu mi se par exagerate solicitările

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, luni dimineață, după ședința PSD, despre anunțul făcut de ministrul de Interne austriac cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Ciolacu spune că solicitările Austriei „nu i se par unele exagerate” și că România trebuie să își întărească frontierele, dând exemplu cazul Cherecheș. „Nu ne păclim unii pe alții. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera, cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul”, spune premierul. Acesta s-a plâns că sistemele de la frontieră nu sunt integrate și a explicat cum vor decurge negocierile pentru ca România să intre din martie cu aeroporturile în Spațiul Schengen.

Interesant, americanii ar fi influențat decizia austriacă

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena ar fi fost decisive pentru schimbarea de discurs a Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen, scrie Der Standard, într-un material preluat pentru prima dată de Digi24 și G4Media.

Totodată, sursa citată notează că România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Der Standard mai scrie că Bucureștiul speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă – după alegerile din Austria.

„Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe”, notează sursa citată.

Deși politicienii români au reacționat pozitiv la veste, președintele bulgar Rumen Radev a spus că „Condițiile pe care ministrul austriac le pune sunt inacceptabile pentru bulgari”.

„Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre”, a subliniat președintele.

Costurile, o veste proastă pentru români

Aderarea României la Spaţiul Schengen este o veste bună pentru români, însă una proastă pentru economia românească, afirmă o analiză a Știrilor TVR.

”Aderarea doar cu partea de aeroporturi lasă deocamdată în aer adevărata problema. E compromisul austriac, dar unul tare prost pentru economia românească. Noi suntem economic aici în acest moment. 0,4 la sută creștere a PIB-ului din trimestrul 3, comparativ cu trimestrul anterior.

Economia crește, chiar dacă viteza a încetinit considerabil, însă avem creștere economică, în timp ce Germania și alte state se confruntă cu scăderi. Acest compromis Schengen e o veste proastă pentru economie pentru că acest 0,4% ar fi 1 la sută, de exemplu. Cum? Dacă intrăm în Schengen. Sunt specialiști care au calculat că anual pierdem 10 miliarde de  euro prin faptul că suntem ținuti cu camioanele la graniță.

Ca să vă faceți o idee despre cât de tare afectează, potrivit anumitor calcule, prețul unei Dacii sau unei mașini Ford ar putea fi mai mare cu 100 de euro din cauza faptului că există aceste controale la frontieră și nu suntem membri ai Spațiului Schengen inclusiv pe  calea terestră”, este analiza jurnaliștilor de la TVR.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol