7 decembrie 2023, 15:06

„Avem planuri ambițioase”. Forțele anti-Putin plănuiesc noi atacuri în interiorul Rusiei

Comandantul Legiunii Libertatea Rusiei spune că luptătorii săi plănuiesc un nou raid transfrontalier în Rusia și că încearcă să profite de dezordinea din interiorul Kremlinului în urma revoltei lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

„Va exista o nouă surpriză în următoarea lună sau cam așa ceva”, a declarat Cezar, un purtător de cuvânt al grupului paramilitar anti-Putin, într-un interviu acordat publicației Observer din Kiev. „Va fi a treia noastră operațiune. După aceea vor fi o a patra, și a cincea. Avem planuri ambițioase. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru”.

Legiunea, formată din câteva sute de voluntari militari ruși, a efectuat atacuri în luna mai și la începutul lunii iunie. A ocupat satele de frontieră din apropierea orașului rus Belgorod, a avut încăierări cu armata rusă și a luat 10 soldați ruși în captivitate. Doi membri ai miliției anti-Kremlin au fost uciși, a declarat Cezar.

El a descris recenta incursiune din apropierea orașului Shebekino ca fiind un „raid local și o operațiune de recunoaștere”. Caesar, care s-a mutat în Ucraina când a început invazia la scară largă a Moscovei, a declarat că și-a împachetat pașaportul rusesc. „Polițiștii de frontieră au fugit. Nu era nimeni căruia să i-l arate”, a glumit el.

Cezar

Fost antrenor de fitness la Soci și Sankt Petersburg, numele real al lui Cezar este Maximillian Andronnikov. Criticii au ridiculizat legiunea ca fiind un proiect de PR de tinichea condus de șeful capabil al serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov. Presa de stat rusă l-a numit pe Cezar, în vârstă de 49 de ani, un extremist și un nazist. Procurorii l-au acuzat de infracțiuni, inclusiv de trădare de patrie, scrie The Guardian.

El a recunoscut că miliția sa nu poate funcționa decât cu ajutorul armatei ucrainene, dar a declarat că, odată ajunși pe teritoriul rusesc, ei iau propriile decizii independente. Vehiculele blindate ale legiunii au fost în mare parte confiscate din stocurile rusești capturate în Ucraina, a spus el. El a adăugat că rapoartele Kremlinului privind pierderile grele în rândul gherilelor sale sunt ridicole și exagerate, afirmând: „Au îmbrăcat cadavre în uniforme ucrainene și le-au pus la televizor. Ale noastre arată diferit. Totul a fost o minciună stupidă”.

Au existat acuzații potrivit cărora Legiunea și o altă forță paramilitară care operează în Ucraina, Corpul Voluntarilor Ruși, au legături cu organizații de extremă dreapta. Cezar a fost anterior membru al Mișcării Imperiale Ruse (RIM), un grup ultranaționalist care se opune în mod public lui Putin, dar care a aliniat, de asemenea, luptători pro-ruși în război din 2014.

Vorbind pentru Observer, Caesar s-a autointitulat „monarhist constituțional”. El a spus că îi admiră pe Winston Churchill și Margaret Thatcher și a subliniat că printre luptătorii legiunii se numără persoane cu opinii de stânga și de dreapta, precum și susținători dezamăgiți ai lui Alexei Navalni, liderul opoziției ruse, otrăvit de agenția de spionaj FSB și aflat acum în închisoare.

„Suntem un prototip al unei viitoare societăți rusești. Există perspective diferite”, a declarat Cezar. El a fost indignat de bombardamentele criminale ale Kremlinului asupra civililor. Legiunea „lupta și murea” pentru viitorul Ucrainei, precum și pentru cel al Rusiei, a spus el.

Prigojin

„Este o luptă comună, o tragedie comună”, a precizat el.

Cezar a spus că revolta lui Prigojin l-a slăbit pe Putin. El a spus că liderul mercenar Wagner intenționa inițial să-i captureze și să-i înlăture pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe comandantul suprem, Valeri Gherasimov, luna trecută, când a început o revoltă armată.

FSB a aflat de intenția lui Prigojin și i-a mutat pe cei doi din Rostov pe Don, comandamentul militar al districtului de sud al Rusiei. După ce a preluat controlul asupra orașului din sud fără a întâmpina rezistență, Prigojin a „improvizat” și a trimis o coloană blindată spre Moscova, a declarat Cezar.

În prezent, nu se știe unde se află Prigojin. Ca parte a unei înțelegeri, el trebuia să se mute în Belarus, împreună cu luptătorii Wagner care au refuzat să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, joi, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Prigojin se află în Sankt Petersburg, unde se pare că oficialii au efectuat o percheziție la reședința sa. Aceștia au descoperit arme, bani, lingouri de aur, peruci și pașapoarte false.

Cezar a speculat că Prigojin  a scăpat până acum de pedeapsă după ce și-a întors coloana blindată înapoi sau pentru că are unele materiale compromițătoare despre Putin. „Nu îl respect pe Prigojin. El și Putin au aceleași valori. Prigojin este mai carismatic și face apel la ultra-patrioții care vor să lupte până la capăt. Ei cred că metodele mai dure le vor aduce victoria. Nu este realist”.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Putin l-a întâlnit pe șeful grupării de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, la Moscova, la cinci zile după rebeliunea eșuată din 24 iunie, care a făcut vâlvă în Rusia și nu numai.

Întâlnirea de trei ore din 29 iunie dintre cei doi bărbați – cândva aliați apropiați – a fost convocată de Putin și la ea au participat și alți comandanți Wagner, a spus Peskov. Putin „și-a prezentat o evaluare a evenimentelor din 24 iunie”, a spus Peskov, referindu-se la data revoltei eșuate a Grupului Wagner.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol