9 mai 2024, 0:43

Avertisment DNSC: Nu dormi când îți dai datele de pe card!

Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viața socială, cumpărăturile, educația, divertismentul și chiar relațiile de iubire se desfășoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt din ce în ce mai prezente.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)  avertizează că sunt perioade în an, de la sărbători tradiționale la Ziua Îndrăgostiților, la planificat vacanțe, în care ne concentrăm pe cumpărăturile online.

Ei amintesc că este o perioadă când căutăm cadouri, mese festive, mici atenții, călătorii, care să ne aducă un plus de bucurie. Este momentul în care atenția noastră este distribuită în mai multe direcții. Sau pur și simplu suntem obosiți, ori cu gândul la alt eveniment major din viața noastră: nuntă sau examenul copilului. La fel, VIGILENȚA este cuvântul cheie!

Pentru a nu ne expune unor cazuri de fraudă, este esențial să acordăm atenție unor semne care ne arată că anumite website-uri sau mesaje primite pot proveni din partea unor infractori cibernetici.

Aplică măsurile de securitate pe care le iei în viața reală și în online!

Sigur, este excelent că putem face cumpărături, tranzacții bancare sau că putem comunica împreună cu cei dragi online, dar totodată suntem mereu sub riscul ca infractori cibernetici să vâneze constant datele noastre sensibile.

 

Chiar și în cazul celor mai informați dintre noi, e important să fim mereu la curent cu ultimele ”inovații” ale infractorilor online, pentru că aceștia par să fie permanent puși pe treabă și din ce în ce mai pricepuți la a obține acces la banii noștri sau la datele noastre personale.

Campania #SigurantaOnline a fost gândită și lansată în beneficiul tuturor celor care vor să se simtă în siguranță pe internet, să știe cum să reacționeze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut. De aceea, te invităm să faci testele create pentru a vedea cât de bine știi să faci față fraudelor Ce știi despre phishing? și Cât de pregătit ești pentru Malware?, să citești articolele despre diversele tipuri de fraude și să dai mai departe informația către cei dragi.

Fie că vorbim de prietena care își actualizează datele la bancă, fratele care face mereu cumpărături online, vecina care te întreabă dacă sunt reale promoțiile de pe facebook sau bunica pe care o sună diverse persoane de pe numere necunoscute, să o întrebe de datele de la card, cu toții trebuie să fie cât mai bine informați, pentru a fi mereu în siguranță.

Și nu uita, sesizează poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ai fost victima acesteia! Datele pe care le oferi polițiștilor pot duce la identificarea făptașului.

Documentează cu atenție orice oportunitate de investiții pe care o întâlnești în mediul online, mai ales când oferta întâlnită este propagată prin anunțuri sponsorizate pe social media! Unele dintre acestea sunt atacuri mascate de tip #phishing sau #scam.

Echipa Directoratului ți-a pregătit un infografic cu ajutorul căruia poți vedea CUM funcționează aceste tentative de fraudă și CE poți face pentru a te proteja.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol