27 aprilie 2024, 16:59

Avertisment grav: Dezinformarea despre sănătate ucide oamenii

Un bebeluș de doar șapte luni a murit din cauza rujeolei în România. Acesta s-a infectat de la un frate mai mare, nevaccinat. Este doar un exemplu despre cum informațiile false și dezinformarea pot ucide oameni.

Conform unui sondaj online inițiat de videomedicina, 80,2% dintre respondenți consideră că știrile false despre sănătate reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății lor, iar 79,4% dintre respondenți cred că știrile false despre sănătate le pot pune în pericol sănătatea/viața.

Sondajul, realizat cu ajutorul a 727 de participanți, pune în evidență dezinformarea răspândită în domeniul sănătății, 93,1% dintre aceștia confirmând că au avut de-a face cu știri false despre sănătate, în timp ce 48% dintre ei se confruntă frecvent cu astfel de situații.

„Cineva foarte bine intenționat ne explică pe rețelele de socializare că nu trebuie să mai luăm acel medicament, că a găsit un medicament care vindecă diabetul, iar eu am văzut pacienți care au ajuns în stadii foarte avansate de complicații ale diabetului, unii chiar au murit.

Da, o știre falsă poate să ucidă prin renunțarea la un tratament cronic pe care îl aveam până atunci, trecând la ceva nou, neverificat”, explică doctorul Nelu Tătaru, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și fost Ministru al Sănătății în România.

Știrile false, păcălelile și dezinformările legate de problemele de sănătate nu sunt fenomene.

„O informație greșită, o abordare greșită a tratamentului poate ucide, iar eu lucrez într-o astfel de patologie, unde de 40 de ani practic avem știri false legate de infecția cu HIV.

Există sau nu SIDA? De la începutul istoriei științifice a infecției cu HIV, la nivel mondial au existat și știri false conform cărora infecția cu HIV nu există.

Am văzut de aproape 20 de ani, de când sunt în domeniul acesta, oameni care au murit din cauza acestui „fake news”, informație care prinde foarte bine la pacientul care este într-o stare de disperare, într-o stare de negare, într-o stare de tulburare majoră.

Pacientul crede și nu-și ia tratamentul”, a declarat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În loc să ducă o viață aproape normală, cu o speranță de viață egală cu cea a persoanelor care nu sunt infectate cu HIV, acești pacienți influențați de dezinformare aleg să nu se trateze și pierd lupta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol