24 aprilie 2024, 19:53

Avertisment: un stejar ajunge la maturitate în 50 de ani, iar o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci

Ținând cont că în România defrișarea este o problemă reală, datele acestea sunt extrem de relevante. Nu uita, să faci bine planetei e simplu: Desfaci. Folosești. Arunci unde trebuie.

„Gestionarea deșeurilor continuă să reprezinte o provocare majoră pentru România. Țara înregistrează în continuare o rată scăzută de reciclare a deșeurilor municipale (14%) și rate ridicate de depozitare a deșeurilor (70%).

În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de încinerare a crescut ușor la 4%. În 2017, cantitatea de deșeuri municipale generate pe cap de locuitor în România continuă să se situeze cu mult sub media UE, de aproximativ 487 kg.” – arată Raportul de țară  privind România al Comisiei Europene.

În timp ce în România aproximativ 70% dintre deșeurile municipale generate ajung la groapa de gunoi, media în Uniunea Europeană este de 23%. Țări precum: Suedia (0,47%), Finlanda (0,55%) și Germania (0,73%) oferă un exemplu, depozitând mai puțin de 1% din deșeurile municipale la groapa de gunoi.

România deține a doua cea mai mică proporție din UE la reciclarea deșeurilor municipale generate (14%), în timp ce media țărilor din Uniunea Europeană este de 39%. Doar 5% dintre deșeurile municipale generate sunt incinerate, cu valorificare energetică (media in UE fiind de 27%), conform Eurostat.

Știm că pentru mulți dintre noi ideea de colectare separată este una relativ nouă, dar sunt țări în care se dădeau legi în acest domeniu chiar cu mult înainte ca unii dintre noi să ne fi născut.
De exemplu, în Germania, prima lege de eliminare a deșeurilor datează din 1972; o lege care, de-a lungul timpului, a fost modificată și ajustată până la forma ei de astăzi, care cuprinde o serie de pași, precum: prevenirea, refolosirea, reciclarea, recuperarea energiei și, în final, eliminarea deșeurilor.
Avem exemple care ne inspiră: Suedia este pe locul 1 la reciclare în Europa, cu doar 1% din deșeurile țării care ajung la gropile de gunoi. În rest, 52% este transformat în energie, iar 47% reciclat. Și toate astea doar printr-un obicei sănătos – de a colecta separat.
De multe ori, simțim că într-o problemă așa mare precum cea a deșeurilor de ambalaje, nu putem face mare lucru. Dar, de fapt, totul pleacă de la noi. Dacă începem să colectăm separat în cadrul familiei, cei mici vor trata acest comportament ca pe un reflex, iar astfel ne asigurăm că și generațiile viitoare vor fi unele responsabile față de planetă.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol