1 mai 2024, 21:54

Avertismentul medicilor: Nu lăsați copiii singuri în mașina încinsă la soare!

Multă lume nu conștientizează cât de mare este pericolul atunci când lasă, chiar și pentru câteva minute, copiii, animalele de companie sau vârstnicii în mașina parcată la soare.

Deși putem avea falsa impresie că în doar câteva minute nu se poate întâmpla nimic rău, într-o zi cu temperaturi de 30-32 de grade Celsius sunt necesare doar cinci minute pentru ca temperatura în habitaclul mașinii să depășească 50 de grade Celsius – un nivel insuportabil pentru organism.

De aici și până la o tragedie mai este foarte puțin, avertizează medicii de la Spitalul Județean Sfântu-Gheorghe.

Expunerea copiilor la temperaturi ambientale înalte poate duce la afectarea multor funcții fiziologice, putând provoca deshidratare, epuizare, edem cerebral, șoc și, în final, deces. Din păcate, anual zeci de copii din întreaga lume mor după ce sunt lăsași în mașină, însă riscul este la fel de ridicat și pentru adulți, vârstnici și animalele de companie.

Evitați să circulați în orele de vârf, atunci când se poate ajunge la temperaturi extreme.

Aerisiți mașina deschizând larg toate portierele, după care folosiți aerul condiționat. Nu vă urcați în autovehiculul încins! Confortul termic este important atât pentru șofer, cât și pentru pasageri.

Țineți cont că în partea din spate a mașinii temperatura este mai ridicată, se răcește mai greu, iar dacă scaunul copilului este montat cu spatele la sensul de mers (cum este și recomandat) răcirea în acea zonă se face mai lent.

În interiorul autoturismului întâlnim multe componente din plastic, care la temperaturi ridicate pot degaja substanțe toxice. De aceea este bine să aerisim și să păstrăm o temperatură adecvată.

Hidratați copiii – Faceți popasuri dese pentru a-i alăpta sau a le oferi apă celor mici.

Pentru a-i proteja pe pasageri de razele soarelui puteți folosi parasolare pe geamurile laterale și lunetă, sau puteți opta pentru folii auto certificate RAR.

Sursa foto: qbebe.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol