17 mai 2024, 21:57

Peste 50% dintre românii plecați la muncă în străinătate își vor petrece Paștele departe de copiii lor

Peste 50% dintre românii plecați la muncă peste hotare nu se vor întoarce acasă de sărbători, astfel că își vor petrece Paștele departe de copiii lor, arată datele unei anchete realizate de organizația Salvaţi Copiii România.

Concret, 55% dintre părinții care lucrează în străinătate nu vor veni acasă de Paște. Doar 39% se vor întoarce, iar 6% s-au declarat indeciși, conform anchetei făcute de organizația Salvaţi Copiii România în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinţii plecaţi din ţară.

Motivele pentru care românii nu se întorc acasă de Paște

Cel mai des menționat motiv pentru care românii nu se întorc acasă de Paște a fost lipsa banilor de drum. Un alt motiv este faptul că nu reuşesc să îşi ia concediu sau zile libere în această perioadă.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, adică 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

În perioada vizată de studiu au fost înregistrate următoarele numere totale de copii cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate în ultimul an:

  • Regiunea Nord-Est – 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (în medie unu din şase copii);
  • Regiunea Sud-Muntenia – 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii);
  • Regiunea Nord-Vest – 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din şapte copii);
  • Regiunea Sud-Est – 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii);
  • Regiunea Vest – 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din şapte copii);
  • Regiunea Bucureşti Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (în medie unu din zece copii);
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii);
  • Regiunea Centru – 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

Estimările au avut la bază volumul calculat la nivel naţional, reprezentativitatea selecţiei în plan regional depăşind marja de eroare a eşantionului total.

Program de sprijin pentru copiii rămași acasă

Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunțat că va extinde programul de suport pentru copiii rămaşi în țară în timp ce părinții lor sunt la muncă în străinătate. Vor beneficia de acesta peste 25.600 de copii şi adulţi, dintre care 4.600 cu sprijinul PEPCO România, prin activităţi de conectare părinţi – copii, derulate atât în centrele locale Salvaţi Copiii, cât şi în peste 60 de şcoli partenere.

Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate împreună cu părinţii lor şi persoanele în grija cărora au rămas din şase judeţe – Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş, Hunedoara şi Dâmboviţa – vor fi integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional.

De asemenea, în cadrul acestui program este continuată campania de conştientizare a importanţei timpului de calitate părinte-copil, lansată în 2022, prin dezvoltarea de materiale şi ghiduri cu activităţi specifice şi recomandări, organizarea de activităţi de conectare părinţi sau persoane în grija cărora au rămas copiii – copii, caravane de informare şi consiliere în mediul rural, și workshopuri pentru cadre didactice pentru stimularea preluării modelelorde activităţi în cât mai multe şcoli.

Campania destinată creşterii gradului de conştientizare a părinţilor cu privire la importanţa comunicării cu copiii şi a petrecerii de timp de calitate cu aceştia va fi continuată începând cu perioada sărbătorilor de Paşte.

Părinţii şi aparţinătorii copiilor din program vor fi implicaţi sau îndrumaţi către diferite activiăţi de conectare specifice, de la distanţă, sau directe. În plus, peste 60 de școli partenere stimulează realizarea unor astfel de activităţi.

„Pentru copiii ai căror părinţi sunt nevoiţi să muncească în alte ţări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinţii nu reuşesc să vină acasă.

Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente şi de aceea este vital că legătura cu părinţii să fie păstrată, chiar şi de la distanţă. Sunt consecinţe emoţionale, dar şi sociale ale acestui fenomen atât de specific ţării noastre”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol