19 martie 2024, 9:10

Bâlbâielile științifice ale vaccinului AstraZeneca

Specialiștii fac și spun lucruri trăsnite. După ce au declarat că vaccinul lor are eficiență de 70%, au revenit și au precizat că e 90%. După care au spus o povestioară în care au dat din greșeală o doză mai mică, iar rezultatul a fost mai bun. Ca urmare, atât comunitatea științifică, dar și cea internațională au întrebat – “Dar, de fapt, ce faci tu acolo, Dorele?”. Câte ceva despre bâlbâielile științifice ale vaccinului AstraZeneca.

Cam în acest stadiu este acum vaccinul anti-Covid al celor de la AstraZeneca. Scandalul este cât Casa Poporului, iar acest lucru l-a făcut pe executivul  companiei faramaceutice să afirme că, de fapt, produsul lor necesită un “studiu suplimentar”.

Pascal Soriot, directorul general al grupului farmaceutic, nu mai este atât de sigur pe succes. Sau, cel puțin, nu pe unul în realitatea imediată. Spunem noi, dar nu și domnul cu pricina.

”Acum, că am găsit ceea ce pare a fi o mai bună eficacitate, trebuie să o validăm, aşadar trebuie să facem un studiu suplimentar”, a declarat Pascal Soriot într-un interviu acordat Bloomberg.

Rezultatele acestui nou studiu internaţional ar putea fi obţinute mai rapid, ”întrucât ştim că eficacitatea este ridicată şi vom avea deci nevoie de un număr mai mic de pacienţi”, a explicat acesta.

El a susţinut că aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea vaccinului de către organismele de reglementare europene şi britanice, dar autorizarea din partea autorităţilor americane ar putea să ia mai mult timp.

Bâlbâielile științifice ale vaccinului AstraZeneca. 70% 90% 62%

Conform rezultatelor preliminare ale testelor clinice efectuate în Regatul Unit şi Brazilia, AstraZeneca a anunţat luni că eficacitatea vaccinului său este de 70%. În medie. Însă în spatele acestei medii se ascund mari discrepanţe între două protocoale diferite.

Eficacitatea este de 90% pentru voluntarii cărora le-a fost administrată mai întâi o jumătate de doză şi apoi o doză completă o lună mai târziu. Dar – atenție – de numai 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult. Și anume cu două doze complete la o lună distanţă între ele.

Încurcată treabă, nu?

Mai mult, deşi administrarea unei jumătăţi de doză s-a datorat unei erori, ceea ce explică folosirea acestui protocol de vaccinare numai pentru 3.000 de voluntari, rezultatele par să arate că această primă schemă de vaccinare antrenează un răspuns imunitar mai bun.

„Am reverificat datele și am descoperit că au subestimat cantitatea din prima doză de vaccin cu jumătate”, a spus dr. Mene Pangalos, unul dintre directorii companiei farmaceutice, care se ocupă cu cercetarea și dezvoltarea vaccinului.

Această eroare s-a dovedit una fericită, însă, în contextul în care cercetătorii au aflat, astfel, că administrarea vaccinului în acest fel îi mărește eficiența în lupta cu coronavirusul. Pangalos a descris eroarea drept un „noroc neașteptat”.

Problema, pe bună dreptate, e că respectiva eroare şi dimensiunea grupului au stârnit critici. Mai mult, grupul căruia i-a fost administrată jumătatea de doză era limitat la vârsta de 55 de ani. Fiind excluse persoanele din categoriile de vârstă cele mai vulnerabile.

Deşi pare deocamdată mai puţin promiţător decât vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech sau de Moderna, vaccinul AstraZeneca are totuşi avantajul unei tehnologii mai tradiţionale. Acest lucru îl face mai puţin costisitor şi mai uşor de stocat, întrucât poate fi conservat în frigidere. Și nu la temperaturi mult sub zero grade, scrie Agerpres.

Citește și

Cât costă un vaccin anti COVID-19?

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol