14 aprilie 2024, 20:10

Banat-Regiune Gastronomică Europeană 2027. Timișoara țintește un nou titlu european major

După anul Capitalei Culturale Europene, Timișoara țintește un nou titlu european major, Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2027.

Potrivit Radio România Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Asociația HoReTim și Universitatea de Științe ale Vieții lucrează încă de la începutul acestui an la dosarul de candidatură, dorind ca după Capitala Culturală Europeană, regiunea Banat să intre în elita gastronomică a Europei.

Până acum, în România, doar Sibiul a deținut această titulatură în 2019.

Toate eforturile se vor canaliza pentru a aduce acest titlu major în Banat, mai cu seamă că există deja mecanisme și structuri care funcționează bine din anul Capitalei Culturale Europene, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica:

“Noi am pornit această idee de la dorința noastră ca, la orizontul anilor 2030, Timișul să fie în top cinci destinații turistice la nivel național. Candidatura noastră vine oarecum firesc, ca o continuitate a demersurilor și a acțiunilor noastre de anul acesta. Acest titlu de Regiune Ggastronomică Europeană va pune din nou reflectoarele pe zona noastră, iar turistul, când merge într-o zonă nouă, primul lucru pe care îl caută este să ia contactul cu tradiția culinară a zonei respective”.

Concurență între Banat și Harghita

Acest titlu va aduce în regiune numeroase evenimente care nu au legătură doar cu bucătăria, ele fiind și culturale sau artistice.

Deocamdată se lucrează la dosarul de candidatură.

Vor fi atrași în proiect și reprezentanții din județul Caraș-Severin, dar și alți promotori și urmează o competiție internă între Harghita și Banat, a precizat antropologul culinar Caius Merșa, unul din inițiatorii proiectului:

“În zona Hauts de France, în 2023, au avut loc între 600 și 700 de evenimente legate de tema de Regiune Gastronomică Europeană. Acest palier cuprinde foarte multe teme, începând de la hrană, până la conviețuire, chestii sociale. Am depus la Institutul Național de Gastronomie propunerea noastră și s-a decis ca noi și Harghita, în mai 2024, să depunem împreună cartea pe care o propunem și ei vor lua o decizie care din cele două zone va fi regiune gastronomică în 2027”.

Scopul proiectului Regiune Gastronomică a Europei este acela de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni.

“Procesul e foarte amplu, pentru că include întreaga regiune. Este destul de spectaculos pentru regiunea noastră, având în vedere gastronomia pe care o are și potențialul de dezvoltare pe care îl avem în Banat. Nu e un proiect ușor, este o întreagă strategie. La fel ca și la proiectul de Capitală Culturală este un dosar trebuie să fim admiși să îndeplinim anumite condiții. Faptul că am întâmpinat foarte multă deschidere față de asociația de la Bruxelles, care au cunoscut ceea ce a făcut Timișoara în depunerea candidaturii pentru capitală culturală Europeană, știu, zona, mi-au primit cu brațele deschise, Da, sunt de de acord, ne-am și înscris ca potențial candidați, numai că avem niște pași de urmat”, a explicat președintele HoReTim, Corina Macri.

Cu ocazia acestei candidaturi, județul Timiș și-a asumat poziția de lider al regiunii, teritoriu care trebuie să cuprindă însă tot Banatul istoric, caracterizat de convețuire multiculturală și interetnică, dar și de o gastronomie bine conturată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol