2 mai 2024, 16:43

Banița, recunoscută drept una dintre cele mai delicioase mâncăruri din lume

Ghidul culinar şi enciclopedia celor mai bune arome din lume TasteAtlas este un atlas mondial al mâncărurilor tradiţionale, ingredientelor locale şi restaurantelor autentice. Iată că ghidul a descoperit în curtea vecinilor noștri nu doar celebrii castraveți, și nu doar uleiul de trandafiri, ci și o plăcintă renumită. De altfel, cam toți cei care ne-am făcut concediile în Bulgaria am gustat-o cel puțin o dată, într-una dintre variante.

Catalogul său include peste 10.000 de alimente şi băuturi populare, precum şi gusturi şi arome uitate ale oraşelor, regiunilor şi satelor din întreaga lume. Acum, în centrul atenţiei sale se află popularul fel de mâncare bulgăresc „baniţa” (plăcintă), relatează RADOR.

„Baniţa este un preparat tradiţional bulgăresc, care se prepară prin stratificarea unor foi de aluat fin unse cu ulei şi cu un amestec de ouă, iaurt şi brânză, pentru a obţine o variantă simplă şi clasică a preparatului. În afară de brânză, această plăcintă poate fi preparată cu multe alte umpluturi diferite, atât sărate, cât şi dulci”, scrie TasteAtlas.

Deosebit de populare conform descrierii site-ului sunt plăcintele cu umplutură de legume cu frunze verzi precum spanac, urzică, pătrunjel şi varză. Se poate folosi şi praz, dar şi ceapă. Când vine vorba de variantele dulci ale plăcintei, există plăcinta cu dovleac sau mere, ştrudelul sau plăcinta cu lapte, preparată prin înmuierea foilor într-un amestec de lapte, ouă, zahăr şi vanilie.
„Plăcinta este de obicei servită ca fel de mâncare la micul dejun, cu iaurt sau bragă sau ca gustare”, subliniază TasteAtlas. Recent, sarea pestriţă bulgărească (un amestec de sare şi condimente, n.trad.) s-a aflat în topul listei mixurilor de condimente din întreaga lume întocmită de atlasul culinar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol