8 iunie 2022, 0:51

Baraje antitanc în centrul Iașului

Din fericire nu este vorba decât de artă, deși la baza acestei întâmplări stau efectele crude ale războiului.

Cercul Mişcător, instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie, este expusă în centrul Iaşiului, în perioada 20-30 mai, în cadrul unui eveniment dedicat industriilor creative româneşti.

Instalaţia este compusă din 16 baraje antitanc, similare celor folosite lunile trecute, la Mariupol sau Kiev.

Proiectul Manifest of Now, parte a RCW 2022, este amplasat în Piața Unirii. Autoritățile locale vor decide unde o vor muta, permanent, după festival.

Pericolul este aproape!

„Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşiului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorinţa artistului a fost ca, la sfârşitul evenimentului, instalaţia să fie dezmembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate oraşului Iaşi”, a declarat curatoarea expoziţiei, Marlene Herberth.

 

Foto: Dragoș Vasile

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol