23 aprilie 2024, 22:21

Băutorii de cafea ar putea avea un risc mai mic de moarte timpurie

Băutorii de cafea care au consumat între 2,5 și 4,5 cești pe zi, fără zahăr, au avut un risc de deces cu 29% mai mic decât cei care nu beau cafea, în cadrul unui studiu de șapte ani, scrie The Guardian.

Persoanele care beau cafea – fie cu sau fără zahăr – par să aibă un risc mai mic de moarte timpurie, deși experții avertizează că descoperirea… poate să nu se datoreze preparatului în sine.

Studii anterioare au sugerat că băutura poate fi benefică pentru sănătate, consumul de cafea fiind asociat cu un risc mai mic de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență.

Acum, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, îndulcită sau nu cu zahăr, au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de șapte ani decât cele care nu au consumat cafea.

Rezultate similare au fost găsite pentru cafeaua instant, măcinată și decofeinizată.

500.000 de persoane, 7 ani

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank – care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanților.

După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au consumat această băutură, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.

Cel mai mic risc de deces (cu 29% mai mic) a fost observat în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești pe zi.

Reduceri ale riscului de deces au fost observate și în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost mai puțin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.

Și totuși…

Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în această lucrare, a avertizat că rezultatele – deși intrigante – nu sunt clare.

„Natura observațională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt, în general, mai înstăriți și au o viață mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea și rămân neconvins dacă acești factori pot fi depășiți în studiile observaționale.” Profesorul Sattar a adăugat că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate.

„Aș sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferință fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, și să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care știm că vă mențin sănătoși – să se miște mai mult, să mănânce și să doarmă mai bine.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol